Соратник Тимошенко думає, що Порошенко експериментує з Києвом

Понеділок, 17 квітня 2006, 18:29

Помаранчеві більшості, створені на рівні місцевих рад, будуть стабільнішими, ніж створена у Верховній Раді.

Таку думку висловив політолог Віктор Небоженко, повідомляє УНІАН.

На його думку, на регіональному рівні, помаранчева коаліція "буде більш сильною, тому що усе залежить не від політичних рішень лідерів фракцій і партій, а від економічних інтересів місцевих бізнесменів, які просто потрапили у міські та облради під дахом БЮТ, "Нашої України" чи "Пори".

"Тому вони не дозволять собі такого розкошу, як політичні протиріччя, якщо побачать можливість економічного розподілу бюджетів області чи міста", - зазначив політолог.

За словами директора Європейського інституту інтеграцій та розвитку Дмитра Видріна, для працездатності помаранчевої коаліції на місцях мусить показати приклад, перш за все, коаліція на рівні вищої влади.

"Люди обирають вищу владу для того, щоб вона була не лише ефективним менеджером, але й давала, у тому числі, моральний і політичний приклад для сил на місцях. Я думаю, що буде зустрічний процес, буде коаліція на рівні верховної влади, і впевнений, що почнеться рух назустріч на місцях – буде стихійне створення демократичних коаліцій на рівні районів, міст та областей", - зазначив Видрін.

Щодо ситуації в Києві, то Видрін нагадав, що Блок Юлії Тимошенко, "ГАК" і Кличко, які вирішили об’єднатися (у Київраді), разом мають більше 60 голосів, тобто більше 50% (у Київраді 120 депутатів).

"Тому, напевно, в опозиції (у Київраді) опиниться "Наша Україна" з тими силами, з якими вона збирається створювати у міськраді альянс. Якщо так буде, то, очевидно, будуть нові вибори мера (Києва), тому що, за всіма європейськими правилами, мер не може представляти і контролювати меншість у муніципалітеті", - додав він.

Водночас Володимир Полохало вважає, що спроба сформувати більшість у Київраді навколо новообраного мера Леоніда Черновецького — це експеримент зі створення "великої коаліції" вже на рівні парламенту України.

"Це експеримент, який зазнав фіаско. Автори цього експерименту відомі. Це представники Партії регіонів і представники "Нашої України", зокрема Петро Порошенко. Йдеться про так звану велику коаліцію. Ця велика коаліція включала представників бізнесу, а також представників старої номенклатури, яка свого часу працювала на Омельченка, а тепер намагається знайти нового патрона", — вважає Полохало.

"Це була спроба старого режиму затримати демократичний розвиток, спроба повернення до авторитаризму. Київ авторитаризм не сприймає як модель, і Київ не сприймає залаштункову політичну гру не на користь киянам", — вважає Полохало, повідомляє "Політдумка".

Як відомо, Полохало та Видрін обралися до Верховної ради за списком БЮТ.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
03:19
Шмигаль у США: Нас запевнили в підтримці законопроєктів
03:14
США наклали вето на прийняття Палестини до Радбезу ООН
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
оновлюєтьсяЗагроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
Усі новини...