Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Тимошенко сховала Турчинова і Кожемякіна від Генпрокуратури

Вівторок, 18 квітня 2006, 13:51

У понеділок Генпрокуратура заявила про намір у примусовому порядку доставити для дачі свідчень екс-главу СБУ Олександра Турчинова, а також колишнього заступника глави СБУ Андрія Кожемякіна.

"Оскільки протягом майже місяця ні Турчинов, ні Кожемякін на запрошення ГПУ не з'являлися, було прийнято рішення про примусове приведення до прокуратури Турчинова і Кожемякіна", – повідомив заступник керівника прес-служби ГПУ Юрій Бойченко.

Перша спроба примусового приведення Турчинова до Генпрокуратури відбулася 11 квітня, але виявилася безуспішною.

За словами Бойченка, співробітники міліції прийшли до нього додому, поговорили з консьєржкою та охоронцем його квартири, однак самого Турчинова там не знайшли, про що співробітники МВС повідомили слідчому в рапорті.

"До Олександра Турчинова в квартиру вломився наряд міліції, хотіли його заарештувати. Ми це знаємо", – заявив у свою чергу один з лідерів БЮТ Богдан Губський.

За його словами, екс-голови СБУ не було вдома, тому що він "уже три тижні важко хворий і тиждень назад госпіталізований".

"Коли він (Турчинов) закінчить лікування, буде знову виписана повістка. Якщо він знову не з'явиться, знову буде постанова про примусове приведення, як передбачено відповідними статтями Кримінально-процесуального кодексу", – повідомив зі свого боку Бойченко.

Також не вдалося одержати свідчення у Кожемякіна. За словами Бойченка, Кожемякіну прийшли вручати повістку в лікарню, де він знаходився один день. Однак його там не не знайшли, оскільки він був виписаний через порушення лікарняного режиму.

У прес-службі ГПУ зауважили, що Турчинов і Кожемякін знаходяться у статусі свідків, тому про затримання або про арешт мова не йде.

У той же час фракція БЮТ у парламенті заявила, що, відповідно до Конституції, гарантії про депутатську недоторканність поширюються на депутатів з моменту визнання їх обраними за результатами виборів.

Турчинов і Кожемякін пройшли до Верховної Ради за списками БЮТ. Також закон "Про статус депутата" забороняє застосовувати до депутата будь-які заходи, що обмежують права і свободи депутата.

Крім випадків, коли Верховна Рада дає згоду на притягнення депутата до кримінальної відповідальності, додає фракція.

Таким чином, бютівці вважають незаконною постанову ГПУ про примусову доставку Турчинова і Кожемякіна для дачі свідчень.

Як відомо, у понеділок Тимошенко заявила, що через місяць недоторканність депутатів буде знято.

24 березня 2006 року заступник генпрокурора Віктор Шокін заявив про порушення Генпрокуратурою двох кримінальних справ.

Одна за фактом знищення матеріалів оперативно-розшукової справи СБУ про діяльність бізнесмена Семена Могилевича, а також за фактом незаконного прослуховування телефонних розмов кореспондента газети "Сьогодні" Олександра Корчинського.

Як свідки за цією справою проходять екс-глава СБУ Турчинов, а також його колишній заступник Кожемякін.

Українська правда, Комерсант-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування