Головатий роз'яснив, як Єханурову потрапити в парламент без проблем

Середа, 19 квітня 2006, 14:48

Центральна виборча комісія зможе зареєструвати народними депутатами нинішніх членів уряду, збільшивши термін, передбачений законом на звільнення з попереднього місця роботи.

Про це говориться в юридичному висновку Міністерства юстиції, повідомляє УНІАН.

У висновку нагадується, що Закон "Про вибори народних депутатів" (стаття 99) встановлює вимогу, що особа, обрана депутатом, для реєстрації зобов'язана подати в ЦВК (не пізніше ніж на двадцятий день із дня офіційного оприлюднення результатів виборів) документ про звільнення з роботи.

Виконання цієї вимоги є підставою для реєстрації зазначеної особи депутатом і одержання тимчасового посвідчення.

У випадку невиконання цієї вимоги ЦВК приймає рішення про визнання обраної особи такою, що відмовилась від депутатського мандата.

Міністр юстиції Сергій Головатий нагадує, що, відповідно до змін у Конституції, звільнити міністрів може тільки парламент, але у випадку прийняття цього рішення основний Закон передбачає, що звільнені члени уряду продовжують виконувати свої обов'язки до обрання нового складу Кабміну.

У тимчасовому вимірі це не укладається в 20-денний термін, передбачений законом про вибори.

Тобто, на думку Мін'юсту, застосування цього положення буде суперечити Конституції і приведе до порушення принципу безперервності виконавчої влади, який втілено у зазначеній нормі Конституції.

За обставин, викладених вище, юридичним рішенням цього питання могло б бути внесення відповідної зміни в Закон "Про вибори народних депутатів ", яким необхідно уточнити, що вимога частини першої статті 99 Закону не поширюється на осіб, що перебувають на посаді члена Кабінету міністрів до початку роботи новосформованого уряду.

У випадку неврегулювання цього питання названим вище способом, ЦВК, керуючись положенням частини четвертої статті 115 Конституції, а також положеннями статей 113 і 6 Конституції, має можливості зареєструвати народними депутатами обраних осіб.

Обком

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування