Ющенко боїться Тимошенко, тому принесе жертву

Середа, 19 квітня 2006, 16:14

Політолог Володимир Малинкович вважає, що шанси лідера БЮТ Юлії Тимошенко стати прем'єром більші, ніж у когось іншого.

В інтерв'ю агентству в середу Малинкович відзначив, що перспективи прем'єрства Тимошенко принципово залежать від позиції блоку "Наша Україна".

За його словами, у цьому блоці "три різні угруповання": "електорат, що підтримує союз з Тимошенко - це рядові виборці, є частина політради, яка готова піти на союз з Партією регіонів і є друга половина політради, яка готова піти на те, щоб Тимошенко була прем'єром, але обставити її всілякими умовами, що обмежать її повноваження".

Яке з цих угруповань переможе, таким і буде результат, сказав політолог.

Крім того, відзначив він, прем'єрство Тимошенко також залежить і від позиції президента Віктора Ющенка.

"Але президентові дуже важко відмовитися від помаранчевої коаліції, тому шансів, що Тимошенко стане прем'єр-міністром більше, ніж якихось інших", - вважає Малинкович.

Відповідаючи на питання про те, чи може пропозиція СПУ і БЮТ про розподіл трьох основних посад ("Нашій Україні" посаду президента, БЮТ - прем'єра і СПУ - голови Верховної Ради) стати каменем спотикання і приводом зруйнувати переговорний процес по створенню коаліції, Малинкович підкреслив, що це можливо, але малоймовірно.

"Нашій Україні" почати переговорний процес з Партією регіонів буде дуже важко, "тому що Юлія Володимирівна оголосить відразу Ющенка зрадником Майдану", і прихильники Майдану підуть за Тимошенко, пояснив він.

"І на президентських виборах шансів у Ющенка зберегти свою посаду не буде ніяких", - сказав Малинкович.

"Він (Віктор Ющенко) це розуміє, і в нього немає виходу. Він дуже не хоче Юлю робити прем'єром і разом з тим, він боїться, що, якщо він її відправить в опозицію, то вона буде президентом", - відзначив він.

Відповідаючи на питання, якими будуть подальші дії БЮТ і СПУ у випадку, якщо "Наша Україна" вийде з переговорного процесу, Малинкович підкреслив, що ці політичні сили підуть в опозицію.

На його думку, у такому випадку в опозиції буде три політичні сили: БЮТ, СПУ і Компартія.

За словами Малинковича, соціалістам "буде дуже складно" йти на союз з Тимошенко, і вони підуть на союз із КПУ, тому що їхня ідеологія близька.

"Але, проте, вони, швидше за все, створять коаліційний, тіньовий уряд, і будуть займатися соціальною політикою", - вважає політолог.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News