Тимошенко може домовитись з Ахметовим, бо усі є ворогами

Середа, 19 квітня 2006, 16:15

Директор інституту національної стратегії Станіслав Бєлковський вважає переговори про помаранчеву коаліцію блефом, а їхніх учасників - опонентами, що шукають привід зірвати створення такої коаліції.

Коментуючи пропозицію СПУ і БЮТ про розподіл трьох основних посад, у якій "Нашій Україні" належить посада президента, БЮТ - прем'єра і СПУ - голови ВР, Бєлковський висловив думку, що і БЮТ, і соціалісти "прекрасно розуміють", що на такі умови розподілу вищих посад прихильники "Нашої України" не підуть.

"Фактично всі сторони цієї коаліції шукають привід як би зірвати цю коаліцію. Я зовсім не виключаю, що "Наша Україна" може опинитися в опозиції, заявивши про те, що вона не буде працювати з урядом Тимошенко", - вважає Бєлковський.

На його думку, сама Тимошенко "почне вербування окремих депутатів від Партії регіонів, тих 70 депутатів, яких їй не вистачає для того, щоб стати прем'єром".

"Тому я не вважаю, що цей процес (по створенню коаліції) сповільнюється або прискорюється. Цей процес є блефом із самого початку", - сказав він.

"Поки це три вороги, три опоненти, що торгуються між собою, з чиєї вини усе зірветься", - додав він.

Відповідаючи на питання про те, якою буде позиція БЮТ і СПУ у випадку, якщо "Наша Україна" вийде з переговорного процесу по створенню коаліції, Бєлковський висловив думку, що соціалісти "насправді можуть вписатися в різний коаліційний формат.

На його думку, сьогоднішня прихильність СПУ помаранчевій коаліції насправді в тому, щоб не брати на себе відповідальність за розвал такої коаліції".

Говорячи про позиції БЮТ, Бєлковський підкреслив, що є два можливих сценарії розвитку подій.

Перший - Тимошенко спробує завербувати деяку частину депутатів від Партії регіонів і домовитися з бізнесменом Ринатом Ахметовим (номер 7 у списку Партії регіонів), "з яким вона перебуває в давніх дружніх відносинах, і конфлікт між ними сильно перебільшений", для того, щоб набрати необхідну кількість голосів для свого прем'єрства.

"Якщо ж це не буде виходити, Тимошенко буде просто виводити народ на вулиці, влаштовувати різні сценарії, у тому числі пов'язані з імпічментом президента, причому в цьому процесі можуть виплисти різні фактори, у тому числі пов'язані з отруєнням", - вважає Бєлковський.

"Тимошенко піде на кардинальну дестабілізацію політичної системи, тому що тільки в умовах дестабілізації такий яскравий, харизматичний, пасіонарний лідер як вона може виграти", - сказав він, додавши в той же час, що він не впевнений, що в такому випадку успіх Тимошенко гарантований.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
03:19
Шмигаль у США: Нас запевнили в підтримці законопроєктів
03:14
США наклали вето на прийняття Палестини до Радбезу ООН
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
оновлюєтьсяЗагроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
Усі новини...