Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Якщо Тимошенко не стане прем'єром, вона влаштує переворот і імпічмент Ющенка?

Середа, 19 квітня 2006, 16:48

Думки українських політологів з приводу можливості імпічменту президента Віктора Ющенка та дострокового розпуску парламенту розійшлися.

Директор Інституту національної стратегії Станіслав Бєлковський висловив думку про те, що у випадку, якщо лідер БЮТ Юлія Тимошенко не зможе очолити Кабмін і обійняти посаду прем'єра, "вона буде ініціювати державний переворот".

"У мене немає жодного сумніву, що вона виведе народ на вулиці, і що вона буде намагатися змусити президента створити уряд на чолі з нею в червні цього року", - вважає Бєлковський.

Реклама:

За словами політолога, якщо Ющенко відмовиться від цього, "тоді вже встане питання про імпічмент президента, і всі аргументи будуть використані Тимошенко в цьому питанні, зокрема, і медичний аргумент (отруєння Ющенка)".

"Вважаю, що, принаймні, дві аварії ми очікуємо від Тимошенко - це спроба імпічменту президента, а також спроба імпічменту київського мера і проведення повторних виборів мера", - упевнений Бєлковський.

У свою чергу директор Національного інституту стратегічних досліджень Ігор Гринів підкреслив, що будь-які сценарії, у тому числі сценарій розпуску парламенту і навіть імпічменту президента, "є не аварійними сценаріями, а демократичними".

ВІДЕО ДНЯ

На його думку, Україна має потребу в створенні помаранчевої коаліції і прем'єрстві Тимошенко.

"Тимошенко-прем'єр мені подобається. Тому, що це призведе до нестабільності, політичної кризи, до так званих аварійних ситуацій. Чим більше таких криз, тим більше Україна просувається в демократичному розвитку й учиться долати такі кризи", - підкреслив Гринів.

Водночас він зазначив, що не вірить ні в розпуск парламенту, ні в імпічмент президента Ющенка.

Директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов підкреслив, що на сьогоднішній день криза в Україні полягає в тому, що в державі не може бути сформована парламентсько-президентська республіка.

На його думку, Тимошенко, заявляючи про своє прем'єрство, "думає про шлях канцлера-демократії", за прикладом Німеччини, в якій політична сила після того, як переможе на виборах, одержує посаду прем'єр-міністра.

Водночас, на думку Карасьова, в Україні "президентски орієнтована політична культура".

Політолог висловив сумнів з приводу того, що Тимошенко буде наполягати на реалізації сценарію імпічменту президента, оскільки її в цьому не підтримають.

Карасьов підкреслив, що в першу чергу Тимошенко в цьому питанні не підтримає і Партія регіонів, оскільки їм не вигідний такий сценарій, і Партія регіонів зацікавлена домовлятися з президентом.

Разом з тим Карасьов зазначив, що "мітинговий потенціал" у Тимошенко є.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: