Пинзеник вирішив попсувати "Нафтогазу" життя

Середа, 19 квітня 2006, 17:19

Міністерство фінансів пропонує уряду виключити з проекту фінансового плану національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" на 2006 рік витрати на фінансування реалізованих за кордоном інвестиційних проектів.

"Мінфін пропонує урізати такі витрати з 1,9 млрд. грн. до нуля", - повідомило джерело в Міністерстві палива й енергетики України в середу.

Міністерство пропонує припинити фінансування як перспективних проектів у Росії, Об'єднаних Арабських Еміратах, Єгипті, Лівії, Калмикії та інших країнах, так і проектів, по яких уже підписані договори, уточнив співрозмовник агентства.

На думку джерела, подібне рішення фактично "ставить хрест" на всіх міжнародних проектах "Нафтогазу", у які уже вкладені значні кошти і ресурси, і реалізація яких мала була стати одним із ключових факторів забезпечення енергетичної безпеки України.

Проекти з видобутку нафти і газу за межами України в Енергетичній стратегії України на період до 2030 року, презентованій Мінтопенерго в березні 2006 року, розглядалися як першочергові.

Документ передбачає забезпечення видобутку 3,6 млн. тонн нафти на рік за межами України до 2010 року з подальшим нарощуванням обсягів до 9,2 млн. тонн нафти на рік до 2030 року.

Видобуток газу українськими підприємствами за кордоном до 2010 року має досягти 2,3 млрд. куб. м на рік зі збільшенням до 11,6 млрд. куб. м газу на рік.

Українські підприємства, що мають високий технічний і кадровий потенціал, будуть мати конкурентні переваги за рахунок більш низької собівартості послуг і робіт, відзначається в стратегії.

Проекти з видобутку нафти й газу за межами України припускають, що українські компанії будуть виконувати цілий комплекс робіт і послуг - модернізувати і будувати об'єкти нафтогазової інфраструктури, поставляти обладнання, робити сервісні послуги, техніко-інформаційну підтримку.

"Нафтогаз України" поєднує найбільші нафтогазовидобувні підприємства країни. Компанія є монополістом в імпорті-експорті, транзиту і збереженню в підземних сховищах природного газу, а також транзиту нафти територією України.

"Інтерфакс-Україна"

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування