Вогню від Ющенка захотіли не всі

Субота, 22 квітня 2006, 21:28

Президент Віктор Ющенко, прем'єр Юрій Єхануров і мер Києва Леонід Черновецький взяли участь у церемонії передачі представникам церков України Благодатного вогню з Єрусалима.

У церемонії ввечері у Велику Суботу в Софійськім соборі Києва взяли участь вищі ієрархи - предстоятель Української православної церкви Київського патріархату Філарет, глава Української греко-католицької церкви Любомир Гузар, предстоятель Української автокефальної православної церкви митрополит Мефодій, предстоятель Української єпархії Вірменської апостольської церкви єпископ Григоріс Буніатян.

Перед церемонією передачі вогню Ющенко поспілкувався із представниками цих церков у Софійському соборі.

Семінаристи й президент усередині Софійського собору запалили від благодатного вогню 33 свічки (за віком Ісуса Христа) і встановили їх на свічники. Після цього представники церков запалили лампадки від свічки із Благодатним вогнем для подальшого поширення по своїх храмах.

У церемонії також взяли участь перший заступник глави секретаріату президента Іван Васюник, керівник управління секретаріату Маркіян Лубківський, віце-прем'єр з гуманираным питань В'ячеслав Кириленко, глава Національної ради з питань культури й духовності Микола Жулинський та інші.

На церемонії були також молодші дочки президента Христина та Софія. Зібралися також миряни, щоб запалити свої свічки від Благодатного вогню.

Як пояснив журналістам Лубківський, запрошення керівництву Української православної церкви (у канонічній єдності з Московським патріархатом) було направлено ще зранку в суботу, однак до Софійського собору поки ніхто не приїхав, і причини - невідомі.

***

Разом з тим, у своєму щотижневому радіозверненні Ющенко закликав українців до єдності і прощення.

"Великодні свята – це найкращий час для переосмислення, прощення, порозуміння", - наголосив президент.

"Щоб разом розбудувати вільну, незалежну, заможну Україну, ми повинні об’єднатись. В єдності сила народу", - підкреслив він.

Ющенко також закликав у цей день разом думати про тих, хто потребує турботи і допомоги.

Українська правда, "Інтерфакс-Україна"

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування