Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко розкриє секрети того, що не стане "чорною міткою"

Понеділок, 24 квітня 2006, 18:51

Президент Віктор Ющенко заявляє, що вже в середині літа може бути відкрито проект з будівництва нового саркофагу на об'єкті "Укриття" на Чорнобильській АЕС.

Про це він сказав в інтерв'ю журналістам у понеділок у Києві після участі в міжнародній конференції "20 років Чорнобильської катастрофи. Погляд у майбутнє".

"Я щойно говорив з послами Великої вісімки про те, що, мабуть, у найближчі кілька місяців буде відкрито проект будівництва нового укриття - головного проекту Чорнобильської станції, до якого йшли 6 років", - сказав Ющенко.

Він нагадав, що для реалізації цього проекту були проведені три міжнародні конференції, на яких було зібрано майже $1 млрд.

У той же час, відзначив Ющенко, Україна твердо стоїть на своїх умовах за коефіцієнтами й показниками міцності й площі нового саркофагу й вимагає, щоб учасники тендеру на будівництво дотримували цих умов.

Він також заявив про ініціативу створення міжнародної наукової установи, яке б займалося "науковою проблемою існування Чорнобиля".

Крім того, Ющенко виступає за проведення нової міжнародної донорської конференції, яка б визначила стратегію подолання наслідків Чорнобильської катастрофи.

Президент підкреслив, що головне полягає в тому, щоб міжнародні зусилля були спрямовані на подолання всіх основних проблем, пов'язаних із Чорнобильською катастрофою. "Чорнобиль не повинен стати "чорною міткою" на карті", - сказав він.

Президент також відзначив, що Чорнобильська трагедія не має "виключно українські ознаки".

"Протягом багатьох років інформація про Чорнобильську катастрофу, її жертви, була засекречена. Тільки недавно громадськість одержала доступ до спеціальної інформації про катастрофу", - сказав Ющенко, відзначивши, що, у першу чергу, необхідно повернути правду громадянам про трагедію й про її наслідки.

Він також закликав українських громадян 26 квітня ввечері запалити свічі на згадку про жертв Чорнобильської катастрофи.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування