Кучма вважає, що з прем'єром Тимошенко Ющенко все втратить?

Вівторок, 25 квітня 2006, 13:09

Екс-президент Леонід Кучма не погоджується, що створення коаліції між "Нашою Україною" та Партією регіонів підірвало б шанси Віктора Ющенка на другий президентський термін.

"Ще три роки до виборів, і невідомо, як буде розвиватися ситуація, але якщо так, як зараз, то він дійсно все втратить", - сказав Кучма в інтерв'ю виданню "Профиль".

"Сьогодні президенту треба виступити гарантом об'єднання країни, а не думати про вибори", - додав він.

На думку Кучми, "мало в кого є сумніви, що буде помаранчева коаліція, а прем'єром - Юлія Тимошенко".

"Хоча, в принципі, з огляду на європейський досвід, треба було обов'язково надати право переможцю, Партії регіонів, сформувати коаліцію, і якби в неї нічого не вийшло, тоді розглядати інші конфігурації", - додав він.

Серед проблем можливої "помаранчевої коаліції" екс-президент назвав "ідеологічну несумісність її учасників".

"Мені здається, що і Ющенко, і особливо Єхануров усвідомили, що успіхи економічного розвитку лежать у площині дуже жорстких, непопулярних ринкових реформ, поглиблення яких було фактично припинено з початку 2005 року", - зазначив Кучма.

"Я не уявляю, як зможе працювати нова помаранчева коаліція, якщо в політичних сил - потенційних учасників з багатьох питань протилежні погляди. Це буде лебідь, рак і щука", - пояснив він.

"Наша Україна", наприклад, виступає за приватизацію землі, у неї ліберальні погляди, а СПУ і БЮТ є її опонентами", - додав екс-президент.

Він нагадав, що "з подібною проблемою щодо земельної реформи ми вже зіштовхувалися в попередні роки".

"І тоді головним опонентом у цьому питанні були ліві, і насамперед Мороз. В результаті ми зупинилися на півдороги", - пояснив Кучма.

Він зізнався, що йому "імпонує у вчинках президента те, що він намагається поставити коаліцію у тверді рамки програми". "Але чи буде президент, від якого багато чого залежить, до кінця послідовним у цьому питанні, покаже час", - зазначив Кучма.

На зауваження, що немає гарантій, що прем'єр буде виконувати президентську програму, Кучма зазначив: "Передбачається, що коаліція візьме на себе відповідальність за дії прем'єра".

"У новому уряді, з огляду на те, що партії беруть на себе відповідальність, міністри-представники цих партій уже не будуть так просто дружно піднімати руку, голосуючи за рішення прем'єра", - додав екс-президент.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування