Російській мові дали статус регіональної

Вівторок, 25 квітня 2006, 14:49

Депутати Луганської облради ухвалили рішення про надання російській мові у Луганській області статусу регіональної.

Рішення було прийнято одноголосно, 112 депутатами, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Депутати керувалися даними Головного управління статистики в Луганській області, згідно з якими більше 90% жителів регіону вважають рідною російську мову і вільно нею володіють.

Зокрема, 39% з них є росіянами за національністю і вважають російську мову рідною, 30% - представники інших національностей, але вказали як рідну мову російську, 21% - окрім рідної мови вільно володіють російською.

Тепер Луганська обласна рада, її виконавчий апарат у своїй роботі й в офіційних документах, повідомленнях, оголошеннях можуть використовувати поряд з українською і російську мову.

До 1 серпня 2006 року планується провести аналіз умов використання російської мови на території області і на підставі отриманих даних розробити програму розвитку української і російської мов у Луганській області, і внести на розгляд обласної ради.

Органам виконавчої державної влади і місцевого самоврядування буде запропоновано забезпечити право громадян звертатися в будь-які державні, партійні, громадські органи, підприємства, установи й організації як державною, так і російською мовою.

Депутати мають намір запропонувати Верховній Раді вжити заходів по забезпеченню виконання Європейської хартії регіональних мов або мов меншин.

Депутати також внесли поправки про використання російської мови в судочинстві.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News