ЛИТВИН БАЛАНСУВАВ НА ЛЕЗІ НОЖА І ЗРОБИВ ВСЕ, ЩО МІГ

Середа, 26 квітня 2006, 13:35

Спікер Володимир Литвин закрив роботу Верховної Ради четвертого скликання.

У прощальній промові він подякував депутатам за чотири роки спільної роботи.

За його словами, депутати нинішнього корпусу "жили всім, чим живе народ". "І нам боліло все, що болить Україні", - сказав Литвин.

"Ще належить глибше осягнути результати нашої роботи, роботи, що співставна з постійним балансуванням на вістрі ножа. Іноді навіть здається, що за ці чотири роки було прожито кілька життів", - зазначив спікер.

"На все це накладалася традиційна для України лінія на руйнування роботи Верховної Ради, яка йшла і ззовні, і зсередини. Ця лінія, що стала ледь не частиною державної політики йде від недоусвідомлення ролі парламенту як вищого представницького органу", - сказав Литвин.

Він відзначив позитивні аспекти роботи ВР - за період з 2002 по 2005: ВВП зріс на 30%, видатки держбюджету збільшились у 2,5 рази, мінімальні зарплата і пенсія зросли в 2,5 і 4 рази відповідно.

"Все це і робота Верховної Ради", - сказав Литвин.

Литвин також наголосив, що за час роботи ВР четвертого скликання було прийнято найбільше законів – 1250, з яких набрали чинності 1 138.

Також спікер нагадав про роль Верховної Ради під час виборчих кампаній.

Тоді не було і не могло бути інших рішень, що прийняті ВР, Україну б просто ізолювало від світу. Зовсім інакшим був би розклад сил у наступному парламенті", - зазначив Литвин.

Водночас він висловив невдоволення тим, що парламент не підтримав законопроекти про перерахунок голосів під час минулих парламентських виборів.

На думку Литвина, над Верховною Радою наступного скликання висітиме тінь застосування технології "неважливо, як голосують, важливо - як рахують", яка ставитиме під сумнів легітимність цього парламенту.

Деякі депутати невдоволено загули під час цих слів, на що Литвин відповів, що "чужа поразка не означає свою перемогу".

Водночас Литвин сказав, що щасливий був працювати з депутатами цього скликання.

"Я намагався сповідувати такі принципи: утримуватися від неправди, не боятися правди, не давати приводу запідозрити себе в політичній заангажованості і не уникати відповідальності. Я не ухилявся від чесного діалогу з усіма, навчився спілкуватися з тими, хто не спілкувався між собою, і виходити на прийнятні рішення", - наголосив Литвин.

"Не приховую своїх помилок, як і зробленого мною. Моя совість чиста! Я зробив усе і навіть більше, наскільки це було можливо за тих обставин, якими мене випробовувала доля", - додав спікер.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування