Про Чорнобильську катастрофу попереджали за три місяці

Середа, 26 квітня 2006, 14:23

Керівництво СРСР знало про можливість аварії на Чорнобильській АЕС ще у лютому 1986 року.

Як розповів колишній керівник Прип’ятського міського відділу КДБ УРСР Віктор Клочко, він особисто звітував керівництву про ризики, які виникають у зв’язку з експлуатацією 4 блоку АЕС.

"У доповіді було написано чітко і зрозуміло - що на таких режимах, на яких ганяють блок, його ганяти не можна... Ми інформували, що на цьому 4-му блоці працюють на різних режимах, гранично припустимих", - розповів Клочко. слова якого наводить "Газета по-Киевски".

"Тому ми говорили, що це, може призвести до аварії", - додав він.

За його словами, доповідь базувалася на результатах відповідних перевірок: "Ми робили перевірки, на основі тих перевірок і доповідали. А що далі - я не знаю, я ж був лише начальником міськвідділу".

Він також ствердно відповів на питання, чи реально було запобігти аварії.

В лютому 1986 року також на ім’я начальника одного з відділів КДБ, майору Василю Лісовенку надійшов документ під грифом "секретно", у якому також попереджалося про те, що, що потужність, із якою працює реактор, нестабільна.

Згідно з документом, це могло призвести до трагічних наслідків, повідомляє 5 канал.

Управління КДБ СРСР відреагувало на це однією резолюцією "Ця проблема відома Міненерго СРСР та Союзатоменерго".

Ще під час будівництва станції до держструктур СРСР надійшло близько п'ятдесяти документів, у яких повідомлялося про масові порушення технології будівництва станції, правил радіаційної та пожежної безпеки.

Упродовж десяти років - з 1971 по 1981 рік - на станції сталося 29 аварійних зупинок. Як свідчать документи, про ситуацію на Чорнобильській АЕС знало вище керівництво України.

Як свідчить один з розсекречених документів, уже вранці 27 квітня радіаційний фон був вище норми. За словам Клочка, документи засекречували для того, "щоб не було паніки".

Він також розповів, що однією з версій, яку перевіряли спецслужби після вибуху, було проникнення на станцію с метою диверсії, але вона відпала "буквально через день".

Перші документи про аварію в Чорнобилі були розсекречені п'ять років тому. Нещодавно, за наказом президента, розсекретили ще 10 документів.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування