Нацбанк оформить борги Януковича, Ющенка і Єханурова у нові папірці?

П'ятниця, 28 квітня 2006, 10:44

Борг уряду перед Нацбанком може бути проданий на вторинному ринку.

За словами першого заступника голови НБУ Анатолія Шаповалова, Нацбанк запропонував Кабміну реструктуризувати борги - випустити нові цінні папери, повідомляє "Дело".

"У 1994 році НБУ дав кредит Кабміну для фінансування дефіциту бюджету", - пояснив Шаповалов.

За його словами, усі 12 років цей борг уряд не повертав, і тільки "торік заплатили відсотки по ньому".

Спроба прийняти окремий закон – "Про реструктуризацію боргових зобов'язань Кабміну перед Нацбанком" - завжди виявлялася невдалою, не враховувалася в законі про бюджет, пише видання.

"Щороку парламент приймав бюджет із застереженням "призупинити дію статті, що зобов'язувала Кабмін повернути гроші Нацбанку", - говорить Шаповалов.

Які саме цінні папери тепер пропонує випустити Нацбанк - тримається в секреті. Перший заступник голови Нацбанку говорить, що "це ще обговорюється".

"Остаточне рішення з цього приводу буде прийнято разом з Кабінетом міністрів і тільки потім оголошено", - запевнив банкір.

Самі банкіри неохоче вірять у перспективу нових цінних паперів. "На відкритий ринок уряд ці папери не пустить", - говорить начальник казначейства банку "Надра" Сергій Пономаренко.

"Якщо борги залишаться в портфелі НБУ, то яка різниця, що це будуть за папери - назви їх хоч 30-річними, хоч 100-річними, хоч вічними", - продовжує він.

"Ними ніхто не торгує, крім НБУ і Кабміну, вони можуть один одному хоч подарувати ці борги", - зіронізував Пономаренко.

За інформацією "Дело", нинішній борг уряду перед Мінфіном складає більш 1, 18 млрд. дол.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування