Україна вийде у "вільний космос" через 10 років

П'ятниця, 28 квітня 2006, 12:29

Заступник міністра економіки Валерій Пятницький прогнозує, що переговори про підписання з ЄС угоди про вільну торгівлю можуть початися з початку наступного року, а безпосередньо їхнє проведення займе 2-3 роки.

Пятницький також додав, що реалізація угоди (про вільну торгівлю), за правилами СОТ, займе до 10 років, повідомляє"Інтерфакс-Україна".

Тільки через 10 років після підписання угоди Україна може вийти на реальний рівень роботи у форматі вільної торгівлі, вважає заступник міністра.

Він також зазначив, що майбутня угода повинна передбачати не тільки вільний рух товарів у єдиному економічному просторі, але і гармонізацію конкурентної політики, що дозволить українському і європейському бізнесу говорити однією мовою.

Пятницький стверджує, що угода буде носити "більш широкий характер, де вільна торгівля - тільки частина угоди, і буде включати питання юстиції, внутрішніх справ та інші".

За його словами, також у ході консультацій сторони обговорювали не тільки "рух товарів", але і питання, пов'язані з переміщенням товарів через кордон, тобто митниці, санітарний і фітосанітарний контроль.

Разом з тим, заступник міністра уточнив, що ці моменти будуть більш детально опрацьовані в спеціалізованих угодах.

Пятницький також відзначив необхідність гармонізації конкурентної політики для того, щоб заходи, що застосовуються до порушень умов конкуренції, приймалися "одноманітно й у ЄС, і в Україні".

"Якщо говорити про питання, пов'язані із захисними механізмами - це антидемпінгові, компенсаційні механізми, то тут ми виходимо і на питання конкурентної політики, що повинні бути відбиті в угоді", - уточнив він.

Пятницький додав, що сьогодні в угоді про єдиний Європейський економічний простір існує "наднаціональний орган по врегулюванню конкурентної політики".

"Він наднаціональний у чому - випрацювані регуляторні механізми впроваджуються в законодавство всіх країн в обов'язковому порядку", - пояснив заступник міністра.

Крім того, він висловився за необхідність включення в майбутню угоду питань співпраці "в області статистики, в інших економічних сферах, що дозволять вирівнювати насамперед регуляторне середовище, в якому буде діяти бізнес".

"В остаточному результаті не уряд буде торгувати, а бізнес, і важливо, щоб розмова йшла тією самою мовою", - підкреслив заступник міністра.

Пятницький знову підтвердив українську позицію, згідно з якою створення зони вільної торгівлі з ЄС не вплине на відносини з Росією.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування