Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Газпром" "наїхав" на Європу за захист України

Неділя, 30 квітня 2006, 13:31

Заяви, що лунають на Заході про непередбачуваність російської політики в галузі енергоресурсів, є втручанням у комерційні взаємини компаній, вважає офіційний представник ВАТ "Газпром" Сергій Купріянов.

"Ми протягом декількох десятиліть стабільно постачаємо в Європу газ, розраховуємо на розвиток цієї співпраці і бачимо всі підстави для того, щоб вона була успішною. Головне, щоб цьому не заважали політики", - заявив він у неділю в ефірі радіостанції "Эхо Москвы".

Купріянов підкреслив, що з боку політиків ЄС російські політики чують "гучні заяви, які показують, що вони прагнуть втрутитися в комерційні взаємини компаній і обмежити діяльність ("Газпрому"), прагнуть нав'язати свої умови".

"Якщо в нас укладені довгострокові контракти, а нам повідомляють, що їхні умови треба переглянути, чи це не політизація відносин?" - сказав представник "Газпрому".

На його думку, "за те, що аналітики ЄС не змогли передбачити зростання цін на російський газ для України, треба звільняти цих аналітиків, а не звинувачувати Росію в непередбачуваності".

"Було очевидно, що незалежна держава Україна, що прагне в ЄС, не буде і надалі підтримуватися за рахунок російських енергоресурсів за пільговими цінами", - відзначив представник "Газпрому".

"Якщо нам кажуть про загрозу, давайте розберемося, кому ми погрожували. Назвіть прізвища. У той час як ми постійно чуємо погрози на нашу адресу щодо того, що нам потрібно обмежити доступ на ринки, обмежити нашу частку на європейському ринку. Чи це не погроза для нас, а не з нашого боку?" - підкреслив Купріянов.

Про те, що Європа і США можуть спільно боротися з російською "енергетичною загрозою", заявили в суботу, за повідомленнями західних ЗМІ, офіційні особи Брюсселя і Вашингтона.

Раніше з пропозицією до держдепартаменту США підтримати Європу в боротьбі проти Росії у проблемі енергоресурсів звернувся голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу, зазначивши, що "енергоресурси поступово стають інструментом політичного тиску".

Представник держдепу США Деніел Фрід помітив, що Захід "більше не може собі дозволити непередбачуваність енергетичного ринку".

"Інтерфакс-Україна"

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування