Якщо Ющенко вийде із СНД, Путін введе для українців режим?

Середа, 10 травня 2006, 16:05

Вихід України і Грузії зі Співдружності незалежних держав не стане для Росії катастрофою, але ускладнить відносини між країнами.

Таку думку висловив у середу голова комітету Держдуми РФ з міжнародних справ Костянтин Косачьов, повідомляють РИА Новости.

При цьому, на його думку, утримувати ці держави в Співдружності насильно - недоцільно.

2 травня президент Грузії Михайло Саакашвілі доручив уряду Грузії "вивчити питання про економічну доцільність подальшого перебування країни в СНД і в найближчі два місяці представити точне економічне обґрунтування того, чи варто залишатися в СНД".

У свою чергу, 5 травня перший заступник міністра закордонних справ України Володимир Огризко заявив, що "в Україні незадоволені тим, як іде робота в рамках СНД".

За словами дипломата, Україна "не отримує від СНД реальних результатів".

"СНД на сьогоднішній день схоже на клуб, де йде обговорення, а не вирішуються конкретні питання", - додав Огризко.

Він зазначив, що Київ щорічно виділяє на потреби Співдружності 1 мільйон доларів.

"Можливо, нам варто подумати над тим, як використовувати ці засоби з більшою користю для нашої держави", - задався питанням перший заступник міністра.

"Зараз ми знаходимося в процесі аналізу, чого буде більше для України - плюсів або мінусів (від участі в СНД), але ми проінформуємо про свої рішення на цей рахунок на більш пізньому етапі", - заявив Огризко.

На думку політолога Михайла Погребінського, у випадку виходу України з СНД Росія може ввести візовий режим для українських громадян.

"Спектр можливостей у Росії в цьому контексті дуже широкий. У Росії працює близько двох мільйонів українців, і в першу чергу російська сторона може ввести візовий режим", - заявив він.

На думку Погребінського, Україна і Росія можуть більш жорстко повести переговорний процес про постачання енергоресурсів, російська сторона може також відмовитися від вигідних для України спільних проектів.

"Експериментувати на країні в цій ситуації неправильно. Це можуть собі дозволити тільки безвідповідальні політики", - відзначив експерт.

"Я думаю, що президент Ющенко не готовий до такого роду рішень", - вважає він.

Раніше російська сторона заявила, що проробляє питання про ліквідацію преференцій для України та Грузії у випадку їхнього виходу з СНД.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...