Януковичці, що проштовхнули російську мову, порушили Конституцію

Середа, 10 травня 2006, 17:58

Міністерство Юстиції заявляє, що рішення місцевих органів самоврядування про надання російській мові статусу регіональної суперечать Конституції та законам України, і прокуратура має їх опротестувати.

Відповідний юридичний висновок, оприлюднений міністром юстиції Сергієм Головатим, поширила прес-служба Мін`юста.

Згідно з висновком, було порушено 10 і 92 статті Конституції, за якими порядок застосування мов визначається виключно законами, тому місцеві ради вийшли за межі повноважень.

Також міністерство наводить рішення Конституційного Суду України від 14 грудня 1999 року, за яким українська мова як державна є обов`язковим засобом спілкування на всій території України при здійсненні повноважень органами державної влади та органами місцевого самоврядування.

Однак, згідно з цим рішенням, поряд з державною мовою при здійсненні повноважень органами місцевого самоврядування можуть використовуватися російська та інші мови національних меншин у межах і порядку, що визначаються законами України.

Щодо посилання прихильників регіонального статусу на Європейську хартію регіональних мов або мов національних меншин, Мін`юст зауважує, що об’єктом Хартії є захист мов, котрим загрожує зникнення, а не мовні права національних меншин.

Неправильне розуміння Хартії спричинено тим, що ратифікація Україною цієї Харті 15 травня 2003 року об’єктивно спричинила виникнення в Україні низки гострих проблем юридичного, політичного та економічного характеру через неправильний офіційний переклад тексту документа українською мовою.

Цілком очевидним є те, що російська мова жодним чином не потрапляє під визначення регіональної або міноритарної мови, зазначає Мін`юст.

Раніше Харківська і Севастопольська міськради та Луганська облрада ухвалили рішення про визнання російської мови регіональною.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування