Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Примара коаліції "Нашої України" і Януковича не хоче зникати

П'ятниця, 12 травня 2006, 11:54

У секретаріаті президента планують провести наприкінці травня або в першій декаді червня президентські слухання з питань діяльності парламентської коаліції.

Про це заявив заступник голови секретаріату Анатолій Матвієнко в інтерв'ю газеті "День", повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Там буде обговорюватися технологія формування відповідальності й організація роботи коаліції, технологія її взаємодії з усією Верховною Радою, у тому числі, з офіційною опозицією, президентом, урядом", - зазначив Матвієнко.

За його словами, ці питання необхідно обговорити, "щоб коаліція не почувала себе незалежною від уряду".

"Для цього можна закласти в угоду, наприклад, такий пункт: якщо коаліція не підтримає три законопроекти від уряду, то вона на цій підставі може припинити своє існування", - пояснив Матвієнко.

За його словами, підсумком слухань повинні бути рекомендації: "Президент не може диктувати фракціям, який зміст угоди їм підписувати. Президент може тільки визначати, який буде рівень співпраці".

"Якщо програма коаліції буде збігатися з його розумінням перспективи розвитку країни, буде більш тісна співпраця, якщо ні - буде опонування через застосування механізмів, якими володіє президент", - заявив Матвієнко.

Зокрема, Ющенко може використовувати звернення, законодавчі ініціативи, включаючи право вето, право на зупинку якихось рішень уряду до розгляду їх у Конституційному Суді.

На питання про формат коаліції, заступник голови секретаріату президента не виключив варіанту об'єднання у Верховній Раді блоку "Наша Україна" з Партією регіонів.

"Якщо сьогодні кращим варіантом є коаліція з Регіонами, її потрібно створювати", - заявив він.

Однак Матвієнко вважає, що, "швидше за все" у парламенті буде коаліція блоку "Наша Україна", блоку Юлії Тимошенко і Соцпартії, оскільки "існують сильні сумніви, що вони (Партія регіонів) підуть до кінця".

"Як тільки з кон'юнктурних міркувань наступних виборів ця коаліція стане для регіоналів невигідною.., вони просто "зістрибнуть з підніжки" і скажуть, що з президентом, з "Нашою Україною" неможливо домовлятися", - заявив Матвієнко.

"До того ж у нас з Регіонами різні цінності", - додав він. У той же час Матвієнко відзначив, що не виключає того, що "конфігурації коаліції будуть мінятися" за п'ять років роботи парламенту нового скликання.

У той же час Матвієнко виступив за надання президенту одноособового права звільняти керівників СБУ і Генпрокуратури.

"При Кучмі природа всіх силових органів була однакова - Кучма їх усіх призначав і усіх звільняв. Що зараз? Усіх призначає Верховна Рада й усіх звільняє Верховна Рада", - відзначив Матвієнко.

"Нічого не змінилося. Що потрібно зробити? Залишити МВС і податкову адміністрацію у відомстві Верховної Ради, нехай вона формує ці органи. Але СБУ і прокуратуру віддати президентові, щоб він мав право на звільнення керівників одноосібно", - додав він.

Подібне, на думку заступника голови секретаріату, дасть можливість силовим органам "контролювати один одного і не створювати атмосферу "кришування".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування