Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Щоб реалізувати ідею Януковича, треба змінювати Конституцію

П'ятниця, 12 травня 2006, 12:38

Міністр юстиції Сергій Головатий заявляє, що право визначати статус мов належить винятково народу України шляхом референдуму.

Про це Головатий заявив, коментуючи в п'ятницю висновок Мін'юсту про незаконність дій органів місцевого самоврядування з ухвалення рішення щодо надання російській мові статусу регіональної.

Головатий відзначив, що статус мов в Україні визначений Конституцією, відповідно до якої українська мова є державною, а російська - мовою нацменшини.

Міністр підкреслив, що ці положення Конституції можуть бути змінені тільки шляхом внесення змін в основний закон і затверджені на всенародному референдумі.

Головатий заявив, що українське законодавство не передбачає статус регіональної мови.

"Це політична спекуляція, провокація, спрямована на політичні хвилювання" і, на думку міністра, може розцінюватися як розпалення національної ворожнечі.

Головатий також повідомив, що Мін'юст готує зміни до Закону про ратифікацію Європейської хартії регіональних мов або мов нацменшин, якою пояснювали законність надання російській мові статусу регіональної органами місцевого управління.

Необхідність таких змін міністр аргументує тим, що під час ратифікації Європейської хартії регіональних мов або мов нацменшин українським парламентом у 2003 році було допущено ряд юридичних помилок і неправильний переклад.

Зокрема, за словами Головатого, у перелік мов нацменшин було включено російську мову.

Як відомо, рішення про визнання російської мови регіональною було прийнято Луганською облрадою (25 квітня), Харківською (6 березня) і Севастопольською міськрадами (26 березня).

Ліга

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування