Тимошенко – не ікона, а "Наша Україна" помре на перевиборах?

П'ятниця, 12 травня 2006, 14:41

Перша сесія новообраного парламенту відбудеться 25 травня, вважає представник Соцпартії Іван Бокий.

"Можна дати відсотків 95, що так і буде", - сказав він в інтерв'ю виданню "Україна молода".

"У день відкриття сесії буде два дійства. О 10 годині пройде урочисте засідання депутатів, яке, за регламентом, проведе голова ВР попереднього скликання. Він надасть слово найстаршому депутатові - Іванові Герасимову від Компартії (у серпні йому виповниться 85 років)", - зазначив Бокий.

На думку соціаліста, основною затримкою у формуванні більшості є питання посади прем'єр-міністра.

"А обставляють ці вагання, вже хто як хоче. Якщо ж більш серйозно, то ми серйозно спіткнулися на демократії. Річ у тім, що на виборах, що б там не говорили, нема партії-переможця", - пояснив Бокий.

У той же час він зізнався, що "не є прихильником Юлії Тимошенко, радше навпаки".

"У нас були політичні зіткнення, зокрема, коли вона була прем'єр-міністром, а я - заступником голови фракції СПУ, ми неодноразово стикалися з нею на погоджувальних радах", - пояснив Бокий.

"Юлія Володимирівна не є для мене іконою. Я ніколи не буду на неї молитися (зрештою, в політиці ні на кого не можна молитися), але визнати її право на прем'єрство треба. Визнавати це не хочеться, звідси й усі колізії навколо створення коаліції ", - зауважив він.

На зауваження про слова лідера СПУ Олександра Мороза про наближення створення коаліції, Бокий відповів: "Вона наблизилася у зв'язку з тим, що наближається відкриття сесії. І, якщо мислити логічно, це має мобілізувати всіх на об'єднання".

Він припустив, що, якщо президент скористається своїм правом розпустити парламент, якщо протягом 30 днів після першого засідання не буде сформовано коаліцію, то "у ВР не буде Компартії, проблеми будуть у "Нашої України" і навіть у соціалістів".

"Авторитет "НУ" непомірно впав. Перевибори можуть стати політичною смертю для "Нашої України". Бо вся катавасія навколо коаліції створюється саме цим блоком. На цьому авторитет не завоюєш", - заявив Бокий.

"А БЮТ і Партія регіонів, набравши на перевиборах найбільше голосів, стануть всевладними господарями держави. Чи це в інтересах України? Певна річ, ні", - додав він.

На припущення, що "Наша Україна" має рацію, коли наполягає на тому, щоб програма коаліції робилася якомога ретельніше й, відповідно, неквапом, Бокий заявив, що Соцпартія "свою частину вже розробила, опрацювала і подала на розгляд".

"Наскільки я розумію, особливих претензій до нас нема. Справа за їхніми (БЮТ і "Нашої України") шматками", - додав він.

За його словами, "Наша Україна" розробляє регламентні та програмні норми роботи коаліції, внутрішню організацію.

"А БЮТ, якщо говорити спрощено, - кадрове забезпечення виконання коаліційної угоди", - додав Бокий.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News