Ющенко заступився за Пінчука перед Європою

П'ятниця, 12 травня 2006, 15:23

Президент Віктор Ющенко звернувся до Федерального канцлера Австрійської республіки Вольфганга Шусселя з приводу ситуації, що склалася довкола поставок української трубної продукції до ЄС.

Про це в п'ятницю повідомила прес-секретар глави держави Ірина Геращенко на брифінгу.

"Надання наприкінці минулого року нашій державі статусу країни з ринковою економікою стало позитивним сигналом з боку європейських держав на підтримку ринкових перетворень в Україні та засвідчило готовність ЄС до подальшої активної співпраці у сфері торгівлі", – зазначається у листі президента.

Водночас, на думку Ющенка, запровадження Єврокомісією нових антидемпінгових заходів не зовсім відповідає духу Угоди про партнерство і співробітництво між Україною та ЄС у торговельно-економічній сфері.

Трубна промисловість є однією з рушійних сил економіки України, і підвищення імпортного мита на цю продукцію неминуче призведе до фактичного припинення її експорту до країн Європейського Союзу, переконаний Ющенко.

Президент вважає, що в умовах активізації двосторонньої співпраці, в тому числі у торговельно-економічній сфері, яка спостерігається останнім часом, запровадження ЄС обмежувальних заходів щодо українських виробників труб було би вкрай негативним сигналом для українського суспільства в цілому.

Президент також висловив сподівання, що Австрійське керівництво належним чином врахує наведені документи та сприятиме тому, щоб Європейська Комісія ухвалила об’єктивне і неупереджене рішення.

Як відомо Єврокомісія на початку березня повідомила про намір ввести мито на постачання безшовних труб з України, зокрема, для ЗАТ "Ютист", ЗАТ "Нікопольський завод безшовних труб "Ніко Тьюб" і ВАТ "Нижньодніпровський трубопрокатний завод".

Останні два заводи є власністю компанії Інтерпайп, що належить Віктору Пінчуку.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування