Експертів здивувала Тимошенко і легковірність людей

П'ятниця, 12 травня 2006, 18:39

Найбільшою несподіванкою виборів’2006 стали для експертів їх результати, зокрема те, що до Верховної Ради потрапило всього 5 політичних сил, незважаючи на зменшення прохідного бар’єра.

Такі дані опитування експертів, проведенного фондом "Демініціативи" 6-10 квітня.

Найбільше здивувало експертів (16 відповідей) неподолання виборчого бар’єра Народним Блоком Литвина

Несподіванкою став також високий результат Блоку Юлії Тимошенко та низький результат Блоку "Наша Україна".

Здивувала експертів і неочікувана перемога Леоніда Черновецького на виборах мера Києва (9 експертів).

"Перемога Леоніда Черновецького стала лакмусовим папірцем дійсного стану справ у столиці, в якій є, виходить, дуже багато бідних людей. Це сигнал для влади — революції робляться в столицях", - зазначили експерти.

Для 11 експертів певним "відкриттям" стали самі виборці — як приємним, так і неприємним.
Серед приємних несподіванок експерти назвали соціальну активність виборців, а серед неприємних – їх "легковірність".

Абсолютна більшість експертів дійшла висновку, що вирішальним чинником перемоги партій (блоків) на виборах була наявність відомих авторитетних лідерів (46 голосів). Другим вагомим чинником стали фінансові можливості (26 голосів). Певну роль відіграли також успішна попередня діяльність партії (блоку) та їхніх лідерів, вважають 12 експертів.

Основними позитивними відмінностями парламентських виборів’2006 від парламентських виборів’2002 експерти вважають відсутність централізованого адміністративного ресурсу, наявність свободи мас-медіа, притаманність виборчим перегонам чесного і по-справжньому змагального характеру.

Основну негативну відмінність виборів’2006 експерти вбачають у їх поганій організації – великих чергах на виборчих дільницях, поганій підготовці членів виборчих комісій, незадовільно сформованих списках виборців.

У виборчій кампанії найбільшою вадою експерти вважають те, що виборчі змагання точилися не навколо ідей, а були змаганням особистостей.

Опитування проведене 6–10 квітня серед українських журналістів, політологів і соціологів стосовно їхніх оцінок виборів, а також післявиборної політичної ситуації. Усього було отримано 62 відповіді.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування