ЮЩЕНКО ДУМАЄ, ЩО З СНД МОЖНА ВИЙТИ БЕЗ ВТРАТ

Субота, 13 травня 2006, 10:29

Президент Віктор Ющенко впевнений, що Україна нічого не втратить у випадку виходу з СНД.

Таку думку він висловив у п'ятницю, виступаючи перед студентами Європейського коледжу у Варшаві, передає "Обком" з посиланням на "Українські новини".

"Якихось втрат спеціального характеру я не бачу з точки зору участі або неучасті в цьому формуванні, з позицій сьогоднішнього дня, немає таких домовленостей, які б вели до втрат (від виходу з нього) або навпаки", - сказав Ющенко.

На його думку, СНД зараз більше схожа на політичний клуб, у той час як Україна зацікавлена в прагматичних результатах роботи цього об'єднання.

"Ми сьогодні говоримо, що СНД більше схожа на політичний клуб, у якому ведуться певні дискусії. Чого б хотіла Україна, якщо ми говоримо про раціоналізацію цього утворення, - це вирішення абсолютно прагматичних проблем... це те, що б змінило погляди на це утворення", - сказав президент.

Ющенко сказав, що обсяг товарообігу, який існує в України з Росією, Білорусією й Казахстаном, зобов'язує до уніфікації торговельних, фіскальних, тарифних і митних процедур.

За його словами, Україна виступає за те, щоб торгово-економічні відносини будувалися гармонійно і йшли в конфігурації зони вільної торгівлі.

"У цілому, Україна виступає за те, щоб ці відносини відбувалися гармонійно і йшли до нової конфігурації. Цей процес ми бачимо у формуванні режиму зони вільної торгівлі", - сказав Ющенко.

Він нагадав, що угоду про створення зони вільної торгівлі між країнами СНД було підписано в 1993 році, але не було цілком імплементовано.

Ющенко також відзначив, що в торговельних відносинах України з Росією й іншими країнами діють виключення і обмеження.

"У нас працюють у відносинах, у тому числі з Росією, політика обмежень або вилучень, що не додає імпульсу цим відносинам", - сказав президент.

Він вважає, що в рамках СНД можливо було провести уніфікацію митних і прикордонних процедур, а також уніфікацію тарифної політики, щоб полегшити роботу бізнесу на території Співдружності.

За словами президента, оскільки це не було зроблено, у нього склалася саме така оцінка роботи Співдружності.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування