Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко залагодив історичний конфлікт

Субота, 13 травня 2006, 14:38

Президенти України й Польщі Віктор Ющенко й Лех Качинський відкрили пам'ятник 366 українцям, що загинули в березні 1945 у польському селі Павлокома при нападі польської підпільної Армії Крайової.

Виступаючи на відкритті меморіалу, Ющенко підкреслив, що, незважаючи на ворожнечу, що існувала в історії між Україною й Польщею, сторони прийшли до взаєморозуміння.

"Ми вибрали дорогу взаєморозуміння.... Україна й Польща демонструють нову політику солідарності", - сказав він.

Сторони поклали квіти до пам'ятника, розташованому на місці колишнього греко-католицького цвинтаря.

Він складається з 3 гранітних хрестів, на центральний хрест нанесений напис "Вічна пам'ять 366 жертвам, трагічно загиблим 1-3 березня 1945 року в селі Павлокома".

Після виступу Ющенко й Качинський поклали квіти до пам'ятника 11 загиблим полякам, який розташований неподалік від колишнього цвинтаря.

Разом з тим, відповідаючи у Варшаві на питання журналістів, Качинський повідомив, що Польща спробує зберегти максимально можливі пільги у візовому режимі з Україною в рамках Шенгенської угоди.

"Польща вже є учасником Шенгенської угоди, і ми тут будемо робити всі можливі пільги для України, які дозволяє цей документ. Процес видачі віз громадянам України буде процесом чисто формальним", - сказав президент.

3 березня 1945 року солдати польської підпільної Армії Крайової під командуванням Юзефа Бісса при нападі на польське село Павлокома вбили 366 українців.

Рештки загиблих були поховані в 3 спільних могилах на сільському греко-католицькому цвинтарі, що на початку 90-х років був знищений.

12 травня Ющенко відбув у Польщу ушанувати пам'ять загиблих в 1945 українців.

Українські новини

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування