Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Пинзеник просить коаліцію про борщ без дьогтю і дусту

Субота, 13 травня 2006, 16:15

Міністр фінансів Віктор Пинзеник пропонує зробити основним елементом угоди про формування коаліції зміну системи влади в Україні.

"Готується коаліційна угода майбутньої парламентської більшості. Зміна системи влади може стати основним елементом цього плану дій", - йдеться у статті Пинзеника, опублікованій у суботу в "Дзеркалі тижня".

"На українській владній кухні доброго борщу не звариш. Він не може бути смачним, бо кухарі — різні, сповідують різну ідеологію, і кожен з них додає у борщ то дьогтю, то дусту, то ще чогось", - констатує міністр.

На думку Пинзеника, законодавча влада в Україні лише формально належить Верховній Раді. "Ми спостерігаємо, що законодавчі функції в країні може повністю взяти на себе (і він це робить) Конституційний суд", - вважає він.

"Існує і зворотний вплив виконавчої влади на судову. Правда, він не пов’язаний із прийняттям формалізованих рішень, а існує у відомій формі "телефонного права". Я мав можливість бути свідком подій, коли з бюджету забирали сотні мільйонів гривень. І марно було при цьому посилатися на норми багатьох законів", - пише міністр.

Також, на думку Пинзеника, дедалі більшого розмаху набуває перетягування повноважень від виконавчої влади до законодавчої.

"Із закріпленням змінами до Конституції нового статусу постанов Верховної Ради України Кабінет міністрів може стати взагалі зайвим рудиментом організації влади", - пише він.

"Мені хочеться хреститися, коли я чую про останню бюджетну ніч. Політика останньої бюджетної ночі (коли весь бюджет переписується) — це дорога у прірву, це відсутність можливостей реалізації будь-якої зрозумілої перспективи країни, бо не можливо реалізувати стратегічні завдання", - підкреслив міністр.

На думку Пинзеника, єдиним центром підготовки законів може і має стати уряд. "Інакше кажучи, функції підготовки і прийняття законів мають бути розмежовані. Перша має бути віднесена до виконавчої влади, друга — законодавчої", - пише він.

Бюджет, за словами міністра, має прийматися в два читання замість нинішніх трьох. "Обидва читання готує виключно уряд (депутати вносять пропозиції до першого читання). І тільки урядовий проект ставиться на голосування", - пропонує Пинзеник.

Він наголосив також, що країна потребує функціональної побудови уряду та структури міністерств із чітким закріпленням кожної функції за одним органом.

Пинзеник наголосив, що сьогодні міністерство фінансів не може відповідати за втримання балансу, бо в нього немає інструменту для цього.

"Без позитивного висновку Мінфіну не повинен схвалюватися жоден проект закону чи іншого нормативного акта, якщо він зачіпає баланс країни (доходи чи видатки бюджету)", - вважає міністр.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування