Семенюк подасться в Лондон з пакетиком... акцій

Понеділок, 15 травня 2006, 11:43

Голова ФДМ Валентина Семенюк заявила, що почне переговори з представниками Лондонської біржі про розміщення акцій українських держпідприємств, що належать державі.

Про це в понеділок повідомляє видання "Дело".

"Поки що я підібрала чотири таких підприємства, що "внесуть" прибуток до бюджету. Там невеликі пакети акцій, нижче 25%. Це той крок, що дасть не тільки гривні, але і валюту", - заявила Семенюк.

Однак вона не повідомила, про які підприємства йде мова.

Видання не виключає, що на міжнародних біржах можуть бути продані акції "Укртелекому", 1,74%-ний пакет "Криворіжсталі", що ще лишився, а також цінні папери підприємств ПЕК.

"Якщо це не просто заяви, то я схиляюся перед пані Семенюк", - зауважив директор інвестиційної компанії Dragon Capital Дмитро Тарабакін.

"Але потрібно розуміти, що з акціями українських держпідприємств не так вже просто потрапити на міжнародну біржу. Це не дуже швидкий процес. У кращому випадку займе рік", - додав він.

Прес-служба ФДМ відмовилася коментувати факт виходу держпідприємств на закордонні біржі. У той же час фахівці вважають, що зроблена заява не буде підкріплена реальними справами.

"Говорити зараз про те, що угоди з акціями українських держпідприємств на міжнародних біржах справа найближчого майбутнього – смішно", - вважає директор Міжнародного інституту приватизації Олександр Рябченко.

"Технологія підготовки акцій за кордоном вимагає більше року", - додав фахівець. На його думку, перешкодою стануть і діючі сьогодні в Україні законодавчі вимоги до приватизації, розроблені в період тривалого економічного спаду.

"Уся технологія української приватизації розрахована на залучення так званих стратегічних інвесторів, що повинні піднімати продавані підприємства з руїн, а філософія виходу на іноземні біржі зовсім інша", - пояснив Рябченко.

"Варто приготувати кілька мільйонів доларів, тому "овчинка повинна коштувати вичинювання", - зауважив у свою чергу Тарабакін. За його словами, ФДМ може ефективно продати 5-10% акцій "Укртелекому", що оцінюються в 4 млрд. дол.

"Ідеально для продажу на тій же Лондонській фондовій біржі підходять акції "Криворіжсталь", що лишилися у держави", - зазначає Рябченко.

"Я впевнений в успішності їхнього продажу. І упевнений, що ефективніше продавати їх не всі відразу, а незначними пакетами", - додав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування