БІЛОРУСИ ПРОСЯТЬ У ЮЩЕНКА ПОЛІТИЧНОГО ПРИТУЛКУ

Понеділок, 15 травня 2006, 14:59

Близько 100 прихильників білоруської опозиції, що брали участь в акціях протесту після виборів президента Білорусії, просять президента України Віктора Ющенка надати їм політичний притулок в Україні.

Про це на прес-конференції в Києві повідомив один з учасників акцій протесту Микола Ільїн, повідомляє Обком.

Крім того, 15 травня в київському Будинку письменника керівники мінського наметового містечка оприлюднили відкритий лист до президента України.

Водночас білоруські опозиціонери просять Ющенка поставити перед європейськими лідерами питання про недопущення анексії Білорусії Російською Федерацією напередодні "саміту великої вісімки" у Петербурзі.

Погроза приєднання Білорусії до РФ видається цілком реальною, якщо врахувати посилений економічний тиск на режим Лукашенка з боку Кремля, пише видання.

Зокрема, "Газпром" заявив, що одержувати газ за низькими внутрішньоросійськими цінами можуть тепер тільки суб'єкти Російської Федерації.

Ще одним фактором тиску є російська військова присутність. Подібно базам Чорноморського флоту ЧФ, у Білорусії розташована безліч російських військових об'єктів, повідомляє Обком.

За словами лідера студентського руху "Малади Фронт" Дмитра Дашкевича, білоруські студенти регулярно пікетують радіолокаційні станції збройних сил РФ у своїй країні.

Білоруські опозиціонери не вірять офіційним даним про результати виборів, оскільки "голоси рахували призначені держслужбовцями члени виборчих комісій, а спостерігачі до цього процесу практично не допускались".

Протест нечисленних студентів й інтелігенції, що вийшли на центральну Октябрьську площу Мінська, щоб заявити протест проти фальсифікацій, через кілька днів був придушений.

"Арештовано під надуманими приводами, наприклад, за лайку в громадському місці, близько 2000 студентів. Але це тільки перша хвиля. Багатьох спробують без зайвого шуму відрахувати під час сесії, нібито за неуспішність", - розповідає координатор мінського руху "Разом" В'ячеслав Сивчик.

За його словами, "лідери білоруського Майдану сьогодні вперше зустрілися усі разом у Києві".

Узагалі ж в Україні знайшли притулок близько сотні білоруських активістів. Деякі студенти, відраховані з ВУЗів на батьківщині за участь в опозиційних акціях, уже дістали згоду українських ВУЗів зарахувати їх на навчання з 1 вересня.


"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування