Ющенко хоче коаліцію на 5 років, щоб "не зшивати білими нитками"

Четвер, 18 травня 2006, 17:10

Президент Віктор Ющенко виступає за створення стабільної довгострокової коаліції у Верховній Раді.

"У нас коаліція була вісім місяців тому, вона розпалася. Якщо її зараз білими нитками зшивати, ця коаліція п'ять років не витримає. А я не хочу тимчасових коаліцій. Я хочу щоб ті люди, що прийшли (у парламент) сьогодні, підписали політичну угоду, щоб вони використовували унікальний шанс - п'ять років країну провести без виборів", - сказав Ющенко в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

При цьому він вважає роль президента у цьому процесі "дуже делікатною".

"Якщо я зараз буду глибоко вступати в коаліційний процес, як хочуть деякі сторони, то я почну підмінювати в цьому переговорному процесі ту сторону, яка повинна бути там з ранку до вечора. Я маю на увазі "Нашу Україну", - сказав він.

"І тому я усім показую: друзі, там є прем'єр-міністр, хоча я знаю, що хтось хоче його ігнорувати, там є Роман Безсмертний, хоча хтось не хоче цього сприймати. І якщо це питання буде виводитися на президента, то він формально стає учасником коаліції, що згубно для політичної системи", - вважає Ющенко.

Президент також вважає, що коаліція депутатських фракцій вже на етапі створення "повинна відповісти на низку ключових питань", пов'язаних з відносинами України з Росією, Європейським Союзом, питаннями щодо вступу в НАТО і ЄЕП.

Важливим питанням, за словами президента, є "питання про землю".

"Коли ми залишаємося за триста днів до завершення мораторію, я не хотів би, щоб у Верховної Ради виникло запитання в залі - так ми даємо власнику землі право розпоряджатися своїм майном, або не даємо?", - сказав він.

На його думку, має бути також обговорене питання "інтеграції в євроатлантичне співтовариство".

"Або ми будемо грати в біполярний світ і далі, тільки тоді повинні знайтися політики, які мають сказати, чим ми будемо грати - пенсією, зарплатами, деградацією і так далі, або ми сповідаємо консолідовану європейську ідею, починаючи від вільного об'єднаного ринку, закінчуючи гуманітарниою, соціальною, оборонною політиками", - сказав президент.



Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...