Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

МЗС порівняло СНД з куркою

Субота, 20 травня 2006, 12:43

Перший заступник міністра закордонних справ Антон Бутейко порівнює СНД з куркою, що не несе яйця.

Про це він заявив у п'ятницю в прямому ефірі телеканалу "1+1".

Коментуючи останні заяви, що пролунали на адресу СНД і стосуються подальшої участі України в цій організації, Бутейко сказав, що в цьому контексті реалістично дивиться на діяльність Співдружності.

"Ми просто порушуємо питання, як людина, яка має курку, що не несе яєць", - підкреслив він, додавши, що зараз поводиться аналіз діяльності СНД.

Бутейко звернув увагу, що необхідно використовувати коректні терміни щодо участі України в СНД. "Ми не є членами СНД. Ми співробітничаємо в СНД у контексті не члена, а в деяких органах - як спостерігачі, а краще і вірніше - як учасник СНД", - уточнив представник МЗС України.

Перший заступник міністра нагадав, що наша країна неодноразово пропонувала конкретні ініціативи в рамках СНД, однак вони не розглядалися, тому МЗС України використовує "абсолютно коректний і відповідальний" підхід у відношенні СНД.

"Адже ви як платник податків, як і всі інші, напевно, зацікавлені в тому, щоб гроші, які використовуються державним чиновниками у виді розподілу внесків у СНД, хочете знати, чи ефективно вони використовуються", - підкреслив Бутейко.

МЗС аналізує ефективне співробітництво в рамках СНД і доцільність продовження роботи в такому форматі. Говорячи про ефективність СНД, Бутейко висловив думку, що Співдружність створювалася, щоб забезпечити "цивілізоване розлучення" держав колишнього Радянського Союзу.

Існувала і друга задача, що полягала в забезпеченні відносин між державами колишнього СРСР на основі міжнародного права, а не за принципом "старший і молодший брат". Якщо ж говорити, що було зроблено СНД, виходячи них цих задач, то зараз видно, що "цивілізованого розлучення" не вийшло.

Бутейко нагадав, що питання про розділ боргів і активів колишнього СРСР так і не був вирішений у рамках СНД. Те ж саме стосується і створення зони вільної торгівлі в рамках СНД, у якій зацікавлена як Україна, так і інші країни Співдружності.

Крім того, досі не вирішено ряд заморожених конфліктів, що простежуються в Придністров’ї, Нагорному Карабасі. "Вони так і до сьогодні не вирішені, і СНД тут нічого зробило", - підкреслив перший заступник міністра закордонних справ.

Ліга

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...