Ющенко не тікає в ГУАМ від "всеосяжної" СНД

Неділя, 21 травня 2006, 18:20

Президент Віктор Ющенко не вважає, що розвиток співробітництва в рамках об'єднання ГУАМ є реакцією на неефективність СНД.

Про це він сказав в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна" напередодні дводенного саміту ГУАМ, що відкривається в понеділок у Києві.

"Коли ми говоримо про СНД, клуб країн колишнього Радянського Союзу, то, безумовно, на тому просторі є система інтересів, які мають потребу в координації", - сказав президент.

Ющенко нагадав, що, наприклад, між Україною й Росією існує товарообіг більше 20 мільярдів доларів на рік.

"Коли ми говоримо про інтереси такого порядку, то ми, безумовно, повинні констатувати, що це вимагає певної конструкції політичних, економічних, торговельних, інших діалогів і тому ми говоримо про СНД", - сказав він.

"Коли ми говоримо про регіон, то мова йде про трохи іншу тематику, про більш локальні й більш конкретні цілі, ця міжнародна організація не ставить перед собою таких всеосяжних завдань, як ставить СНД", - сказав Ющенко про ГУАМ.

Серед основних завдань ГУАМ президент назвав "функцію діалогу щодо регіональних питань", які "ця організація сьогодні виконує добре". Крім того, він виділив "проведення більше погодженої політики по заморожених конфліктах".

"І третє питання - це політика, яку проводять учасники цього політичного проекту. Це питання, пов'язані з інтеграційними процесами, у тому числі, і на європейському, євроатлантичному напрямку", - відзначив Ющенко.

За його словами, на саміті в Києві ГУАМ "отримує статус міжнародної організації". "Я думаю, що це хороше завершення десятиліття й свідчення, на мій погляд, гарних перспектив країн - учасників ГУАМ у новій історичній і політичній ситуації в Європі", - підкреслив Ющенко.

Планується, що у засіданні 23 травня візьмуть участь президенти України Віктор Ющенко, Грузії Михаїл Саакашвілі, Азербайджану Ільхам Алієв, Молдови Володимир Воронін. Як гості на саміт ГУАМ запрошені президенти Литви, Болгарії, Польщі й Румунії. Є підтвердження про приїзд президента Литви Валдаса Адамкуса, відомо, що Болгарію буде представляти віце-президент Ангел Марін.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
08:49
ЗМІ: Канцлери Німеччини та Австрії вступили у суперечку з Боррелем на останньому саміті ЄС
08:26
Новий представник фон дер Ляєн відмовився від посади після критики у фаворитизмі
08:25
"З винятковим цинізмом". Як після загибелі кіборга Барса суд визнав його винним у хуліганстві
07:50
Сили оборони знешкодили 920 окупантів і знищили 9 танків за добу
07:33
Окупанти посилили атаки на Бахмутському напрямку: за добу їх було 33 − Генштаб
06:51
Цієї ночі військові знищили всі російські "Шахеди"
06:43
Палата представників США проголосувала за низку законів, щоб посилити тиск на Іран
05:30
ISW: Російські атаки можуть досягти "загрозливих успіхів" на захід від Бахмута
04:28
У Білому домі спростували спекуляції про "навмисно слабку атаку Ірану на Ізраїль"
03:37
Радбез ООН відкинув "божевільні звинувачення": відповідальність за інциденти на ЗАЕС поклали на РФ
Усі новини...