Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Росія відновила газову атаку проти України

Понеділок, 22 травня 2006, 10:40

З 1 липня ціна на газ для кінцевих споживачів України складе 120-130 доларів за тисячу кубометрів без ПДВ і витрат на транспортування.

Про це заявив голова правління ВАТ "Газпром" Олександр Рязанов, повідомляє Комерсант-Україна.

Зі свого боку НАК "Нафтогаз України" утримався від коментарів. "Цих заяв була тисяча, і вони не підтверджуються. У понеділок будемо розбиратися", - заявив міністр палива й енергетики Іван Плачков.

У Кабміні також не змогли прокоментувати ріст цін на природний газ, зазначає видання.

У той же час Рязанов заявив, що минулого тижня "Газпром" затребував від RosUkrEnergo відшкодувати борг у розмірі 600 млн. дол. за постачання газу в Україну в січні-квітні.

RosUkrEnergo, у свою чергу, виставила боргові претензії на ту ж суму НАК "Нафтогаз України". У самій НАК заяви Рязанова коментувати не стали.

Експерти вважають, що ріст боргових зобов'язань НАК перед RosUkrEnergo і "Газпромом" веде до одержання російською монополією контролю над українським ринком газу.

"Постійний ріст заборгованості НАК перед RosUkrEnergo і "Газпромом" дає їм можливість робити все більший вплив на "Нафтогаз", зокрема, і український ринок природного газу в цілому", - говорить член комітету з ПЕК Верховної Ради Михайло Волинець.

"А намір "Газпрому" підвищити ціну на природний газ для України лише погіршить ситуацію і буде сприяти подальшому підвищенню цін на газ", - додав він.

4 січня НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром" оголосили про врегулювання всіх протиріч щодо ціни на газ у 2006 році за участю посередника – швейцарської компанії RosUkrEnergo.

За цією угодою Україна буде купувати в RosUkrEnergo 30 млрд. кубометрів російського і туркменського газу за ціною 95 дол. за тисячу кубометрів.

Газ продається українським промисловим споживачам по 115-230 дол. за тисячу кубометрів через СП "УкрГаз-Енерго", де RosUkrEnergo і "Нафтогазу" належить по 50% акцій.

За даними Мінпаливенерго, загальна кредиторська заборгованість НАК з 2004 по 2006 рік виросла з 500 млн. до 1,5 млрд. дол. Таким чином, частка заборгованості перед "Газпромом" у загальному боргу "Нафтогазу" складає 40%.

Ще 120 млн. дол. НАК повинен виплатити в держбюджет, про що раніше повідомляв голова Мінфіну Віктор Пинзеник.

Українська правда за матеріалами "Комерсант-Україна".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...