Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україна таки заборгувала Росії 400 мільйонів доларів

Понеділок, 22 травня 2006, 14:37

Україна винна Росії 400 млн. доларів за поставлений газ, стверджує виконуючий обов'язки директора з фінансових і інвестиційних питань НАК "Нафтогаз" Ярослав Диковицький.

Він додав, що такий борг утворився, оскільки Україна вже підписала акт про виконані роботи з поставок газу, а Росія ще не винна Україні за транзит, тому що відповідного акту поки не підписала, передає Ліга.

"Немає такого, що ми 4 місяці не сплачуємо за газ. Безумовно, ми розраховуємося за газ, разом з тим ми маємо розрахуватися за газ, що споживали з початку року. Це близько 400 млн.доларів", - сказав він.

Диковицький відзначив, що дати розрахунків України за газ і Росії за транзит не збігаються. Тому "заборгованість виникає в момент розриву цих розрахунків".

За словами Диковицького, на момент, коли екс-голова "Нафтогазу" Олексій Івченко заявляв про відсутність боргу України, акт ще не був підписаний і, відповідно, зобов'язання з оплати ще не виникли.

Він завірив, що найближчим часом необхідні розрахунки будуть зроблені. "Зараз ми підписуємо акт із росіянами, вони перераховують нам гроші - ми перераховуємо їм", - сказав він.

Диковицький уточнив, що оплата за транзит газу покриває, виходячи з місячного розрахунку, приблизно 50% вартості газу. Також він підкреслив, що, на його думку, на розрахунки "Нафтогазу" за спожитий газ впливає те, що ще не затверджено фінансовий план компанії, "яким передбачене встановлення витрат, а також визначення дефіциту коштів для "Нафтогазу".

Диковицький також заявив, що "Нафтогаз" вважає безпідставними заяви російської сторони про підвищення з 1 липня 2006 року ціни на природний газ, що поставляється в Україну швейцарською компанією RosUkrEnergo A.G, передає "Інтерфакс-Україна".

"Ніяких підстав на сьогоднішній день для перегляду цін у них, згідно з укладеними контрактами, немає... Я можу гарантувати, що ми будемо дотримуватися умов договорів, що ми уклали, у тому числі і по транзиту", - заявив він.

Він також підкреслив, що "Нафтогаз України" у даний час не веде переговорів про перегляд із другого півріччя ціни на імпортований природний газ, тому що постачальники офіційно не висловлювали наміри її підвищити.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...