В Україні народжується монстр для влади та бізнесу?

Вівторок, 23 травня 2006, 09:00

В Україні створюють державну службу спеціального зв'язку та захисту інформації, яка є правонаступницею аналогічного департаменту СБУ.

Її завдання - забезпечувати урядовим зв'язком президента, прем'єра, голову Верховної Ради, а також надавати послуги закритого зв'язку для всіх бажаючих, повідомляє НТН.

У новій службі працюватимуть більше 8 тисяч осіб. Новостворена структура має статус невійськової, проте її представники носитимуть зброю та користуватимуться соціальними пільгами військовослужбовців.

Служба розпочне повноцінно працювати з 1 січня 2007 року.

Голова новоутвореної служби Ігор Коновалов (єдиний працівник структури) запевняє, що самостійність організації покращить якість захисту державної інформації та урядового зв'язку.

Проте експерти не виключають, що без належного контролю служба може перетворитися на кишенькову організацію і використовуватиметься, в тому числі, і для політичного тиску.

Коновалова призначили керівником новоствореної структури місяць тому президентським указом. Він запевняє, що прослуховуванням служба займатиметься лише з дозволу суду.

"Є окрема стаття в законі, де посадові особи служби несуть персональну відповідальність за дотримання прав і свобод громадянина під час надання послуг спеціального зв'язку", - заявив Коновалов.

За словами депутата Володимира Сівковича, роботу служби спецзв'язку контролюватимуть Кабмін, парламент, президент та громадськість.

На його думку, "нова служба буде фактично займатися комерційною діяльністю".

"Будуть створені дочірні підприємства, підпорядковані Кабміну. Ці служби проводитимуть комерційну роботу з продажу закритих каналів зв'язку. Ці канали зв'язку будуть купляти бізнесмени, підприємства та фізичні особи", - додав Сівкович.

У той же час, на думку представника комітету сприяння боротьбі з оргзлочинністю та корупцією Сергія Фільчашкіна, "така служба має право на існування у випадку, якщо це буде суто технічна служба за належних парламентського та громадського контролю".

"Якщо це буде посилювати стеження за громадянами, прослуховування, незаконне знімання інформації, то така служба має бути під контролем громадськості", - зазначив Фільчашкін.

"Інакше ми можемо породити великого монстра, який буде займатися, у тому числі, і політичним розшуком", - додав він.

Українська правда


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News