Яценюк просить США і ЄС захистити Україну від Росії

Вівторок, 23 травня 2006, 11:08

Україна просить США і Європейський Союз виступити в захист постачань газу з Росії в Україну та інші країни Східної Європи на липневому саміті "великої вісімки" у Петербурзі.

Про це заявив в інтерв'ю Financial Times міністр економіки Арсеній Яценюк.

За його словами, безпека енергопостачань в Україну – це проблема не тільки України, але й всієї Європи.

"Сподіваюся, G8 підніме цю проблему. Дуже важливо координувати наші справи", - сказав Яценюк.

Міністр відзначив, що Україна відчуває економічні наслідки січневої газової угоди з Росією, які проявляться в другій половині року в уповільненні економічного росту й інфляції.

При цьому він попередив, що подальше різке підвищення ціни може призвести до "колапсу" української економіки.

Коментуючи повідомлення про те, що Росія прагне підняти ціну до 230 доларів за тисячу кубометрів, він сказав, що це призведе до падіння валового внутрішнього продукту на 6-7% і стрибка інфляції до 25-30%.

Міністр економіки закликав країни Заходу натиснути на Росію і домогтися ратифікації Енергетичної хартії, яка включає в себе зобов'язання лібералізувати доступ до джерел енергії і трубопроводів.

Як відомо, хартія, погоджена майже всіма країнами Європи на початку 1990-х років, так і не діє через заперечення Росії.

Яценюк заявив, що рівноправний доступ до джерел нафти і газу, включаючи російські, важливий так само, як демонополізація трубопроводів не тільки в Росії, але й в Україні і у всій Європі. "Нам потрібні справедливі і прозорі умови", – підкреслив він.

"Вимоги міністра навряд чи переконають Росію прийняти Енергетичну хартію. Але його заклики підняти питання про енергопостачання в Україну в Петербурзі знайдуть відгук у Вашингтона і Брюсселя. Віце-президент США Дік Чейні в нещодавньому виступі у Вільнюсі дав зрозуміти, що Америка буде протистояти спробам Росії підсилити вплив на сусідів і попередив Москву щодо залякування і шантажу", - пише Financial Times.

Тим часом глава МАГАТЕ заявив у понеділок, що в наступному десятилітті "Газпрому" може не вистачити газу для постачань у Європу.

Дослідження, проведені агентством, вказують, що російське газове підприємство недостатньо інвестує у власні ресурси, щоб забезпечити тривалі постачання в наступні роки.

"Ми боїмося, що в "Газпрому" не буде досить газу, щоб забезпечувати навіть уже наявних покупців за існуючими контрактами. Такі в нас дані", - відзначив Клод Манділь, виконавчий директор МАГАТЕ.

inopressa.ru

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...