Яценюк мріє привести Україну до СОТ до вересня

Четвер, 25 травня 2006, 09:15

Міністр економіки Арсеній Яценюк прогнозує завершення всіх двосторонніх і багатосторонніх переговорів щодо вступу України до Світової організації торгівлі до вересня.

"Я думаю, що до кінця літа (ці процедури) закінчаться, якщо не раніше, і багатосторонка теж", - сказав Яценюк, повідомляють "Українські новини".

Він зазначив, що позиції України зі вступу в СОТ покращилися після підписання двостороннього протоколу про доступ на ринки товарів і послуг з Австралією.

За словами Яценюка, Австралія була ключовою країною на шляху вступу України у СОТ.

Австралія порушувала питання про збільшення квот на ввіз цукру в Україну до більше ніж 400 тис. тонн, однак Україна на цю вимогу відреагувала відразу ж негативно.

Яценюк відмовився назвати остаточно погоджений розмір квоти, зазначивши. що практично зупинилися на тих позиціях, з яких починали, що, на думку сторін, є взаємовигідним.

За його словами, у рамках вступу в СОТ Україні залишилося підписати протоколи ще з 2 країнами: Киргизстаном і Тайванем.

Він зазначив, що в переговорах із цими країнами фактично всі спірні питання зняті, залишилися тільки складні дипломатичні і юридичні формальності, які будуть завершені до кінця літа.

Яценюк заявив, що в Мінекономіки є план щодо ведення переговорів про вступ України у СОТ навіть у разі відмови Верховної Ради ухвалити пакет, що залишився, з 6 законопроектів, необхідних для СОТ.

"Я б не хотів розкривати це питання. Я скажу так: у нас є план на той випадок, коли Верховна Рада не прийме законопроекти", - сказав він.

Яценюк оцінив шанси України вступити у СОТ цього року як непогані.

Він вважає, що не слід прив'язувати можливість вступу України в СОТ до чергового щорічного засідання міністерської конференції країн, які входять у цю організацію, тому що формально рішення про вступ у СОТ приймає рада директорів.

"Була інформація, нібито можна вступити у СОТ тільки під час міністерської конференції - це неправда. Міністерська конференція - це ритуал, а формальності - це рада директорів СОТ, що такий документ (про вступ у цю організацію) подає", - сказав він.

Як відомо, у травні Україна погодила з Австралією умови вступу в СОТ.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування