Фірташ виплив у Криму і збирає українську хімію

Понеділок, 29 травня 2006, 11:06

Співвласник RosUkrEnergo Дмитро Фірташ володіє також й іншими активами в Україні, серед них - "Кримський титан", "Кримський содовий завод", "Рівнеазот", а також виробники мінеральних добрив в Україні, в Естонії і Таджикистані, повідомляє The Financial Times.

Британський партнер українського бізнесмена Роберт Шелтер повідомив в інтерв'ю, що він працює над планом по консолідації активів Фірташа в хімічній промисловості.

Обидва кримських підприємства належать зараз німецькій RSJ Erste, єдиним акціонером якої є Шелтер.

За його словами, RSJ виконувала роль тимчасової структури і після консолідації Фірташ стане її основним власником.

Шелтер сказав, що консолідація ставить за мету залучити кошти для інвестицій у ЗАТ "Кримський титан", які оцінюються у суму в $500-800 млн. протягом 5 років і дозволять робити більш широкий спектр титанових сплавів.

При цьому однією з можливостей є залучення західних стратегічних партнерів.

За словами Шелтера, Фірташ також володіє компаніями в нафтогазовому секторі, включаючи російську компанію "ЗАНГАС" і австрійську Zangas, що будує газопровід у Туркменії.

Як повідомлялося, ЗАТ "Кримський титан" - провідний у Східній Європі виробник двоокису титану. У 2005 році зробив 87,15 тис. тонн двоокису титану, що на 12% перевищує показник 2004 року.

Засновниками ЗАТ є державна акціонерна компанія "Титан" (Армянськ, АРК) - 50%+1 акція, що внесла в статутний фонд свій цілісний майновий комплекс, і німецька RSJ Erste Beteiligungs - 50%-1 акція.

Кримський содовий завод - провідне підприємство з виробництва технічної кальцинованої соди в Україні, у 2005 році компанія збільшила виробництво продукції на 12,4% - до 717 тис. тонн. У листопаді 2003 року Фонд держмайна продав державні 89,48% акцій підприємства "фінансової компанії "Кліринговий дім", а в лютому 2004-го у "Клірингового дому" завод придбала RSJ.

У вересні 2003 року Raiffeisen Investment AG придбала на приватизаційному конкурсі 53,86% виробника мінеральних добрив ВАТ "Рівнеазот", у грудні 2003 року Raiffeisen Investment AG передала ці акції австрійській компанії RAAM Beteiligungsverwaltungs Gmb (Відень), що також входить у Raiffeisen Group.

Крім RAAM Beteiligungsverwaltungs Gmb, великим акціонером "Рівнеазота" з літа 2004 року є States Corp. (США) - 24%.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування