Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У СОТ сподіваються, що Киргизія не зламає плани України

Понеділок, 29 травня 2006, 11:39

Голова робочої групи зі вступу України до Світової організації торгівлі Сержіо Марчі (Sergio Marchi) сподівається, що Киргизія не буде блокувати вступ України до СОТ і очікує якнайшвидшого приєднання Києва до цієї організації.

"Я сподіваюся, що ця країна не буде несправедливо затримувати цей процес. Україна підписала протокол зі США, що є ключовим моментом", - сказав Марчі в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

В даний момент Україні залишилося підписати два протоколи в рамках СОТ - з Киргизією і Тайванем.

Разом з тим, Киргизія наполягає на погашенні українською стороною боргу в сумі $27,2 млн. Раніше прем'єр-міністр Фелікс Кулов висловився за вирішення цієї проблеми на урядовому рівні. Деякі з експертів пов'язують позицію Бішкека з зацікавленістю в такому стані справ Росії.

Як відомо, шість країн колишнього СРСР - Таджикистан, Латвія, Естонія, Литва, Молдавія, Україна - заборгували Киргизії понад $31 млн. Наявність боргу перед Киргизією визнав тільки Таджикистан. Латвія, Литва, і Естонія існування заборгованості не визнають.

Марчі оптимістично дивиться на перспективу вступу України до СОТ. "В той же час ми дивимося, чи зможемо підтримати діалог зі спірними країнами і Росією. Росія також хоче вступити до СОТ і не хоче бути в ситуації постійного входження до СОТ. Якщо ви хочете, щоб вас поважали, ви також маєте грати з повагою і за правилами. Отже, те, що добре для гуски, також добре для гусака, і я сподіваюся, що сторони прийдуть до прийнятних результатів досить швидко", - сказав він.

Разом з тим, голова робочої групи вважає, що дата вступу України до СОТ залежить від Києва. "Україна дасть відповідь, коли це відбудеться, тому що ясно, що м'яч на її площадці. Це кандидат в остаточному підсумку визначає швидкість вступу", - відзначив представник СОТ.

Марчі висловив думку, що "кардинальним моментом" у веденні переговорів, що тривають уже 13 років, стала помаранчева революція.

"Я очікую на побудову коаліцією нового уряду, який повернеться до справи СОТ. Ми рухаємося вперед до фінальної лінії, але ще залишається ряд ключових сфер, які український уряд і парламент мають охопити, прийнявши необхідне законодавство. Ми ще не тут, але стаємо ближче, і я очікую завершення цієї подорожі якомога швидше", - підкреслив він.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування