Правозахисниця Януковича стурбувалася кораблем НАТО

Вівторок, 30 травня 2006, 10:53

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Ніна Карпачова вимагає від Генпрокуратури притягнути до відповідальності осіб, які надали військовому кораблю США дозвіл на допуск у Крим.

Про це сказано у її заяві "про захист прав людини на безпеку, громадський мир та спокій в Україні", повідомляє УНІАН.

"Уповноваженим з прав людини внесено подання генеральному прокурору України про притягнення до відповідальності осіб, винних у порушенні Конституції та чинного законодавства України", - зазначається в заяві.

"Якими б економічними і політичними вигодами не мотивувалося перебування військ НАТО на території України, неприпустимо діяти поза Конституцією і законами України, приносити в жертву безпеку і спокій наших співвітчизників", - підкреслює у заяві Карпачова.

"Українська громадськість глибоко схвильована зухвалим фактом незаконного допуску в порт Феодосії військово-транспортного судна "Advantage" під прапором США і вивантаження з нього озброєння, боєприпасів та військово-інженерної техніки, розміщення у місті Феодосії військовослужбовців США в рамках підготовки до спільного україно-американського тактичного навчання "Сі-Бриз-2006", йдеться у заяві.

Карпачова наголошує, що "зазначеними діями порушуються ст.ст. 85 і 92 Конституції України, відповідно до яких "порядок допуску і умови перебування збройних сил інших держав на території України встановлюються виключно законами України".

Посилаючись на українське законодавство Карпачова також наголошує, що рішення президента про допуск підрозділів інших держав на територію України набирає чинності лише після його схвалення Верховною Радою України.

Вона також додає, що законопроект щодо цього виносився на розгляд парламенту, проте "жодного разу не знайшов підтримки більшості народних депутатів України".

Уповноважений з прав людини вважає, що незаконне перебування на території України військових підрозділів НАТО можна оцінити як спробу посягання на суверенітет і національну безпеку України.

Вона переконана, що "за таких обставин президент як глава держави, гарант дотримання конституційних прав і свобод людини і Верховний Головнокомандувач Збройних Сил України має вжити невідкладних заходів з метою звільнення території України від незаконного перебування іноземних військ".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування