Фірташ став партнером соратника Могилевича. Вони, виявляється, будують газопроводи у Туркменбаші

Вівторок, 30 травня 2006, 11:25

Співвласник Rosukrenergo і партнер "Газпрому" українець Дмитро Фірташ є найбільшим акціонером компанії "Зангас", що будує газопроводи в Туркменії.

Про це пише газета "Ведомости" з посиланням на інтерв'ю бізнес-партнера Фірташа Роберта Шетлера Джонса в Financial Times і звіт швейцарської фірми, завірений PricewaterhouseCoopers.

Український бізнесмен і його партнер Ігор Фішерман купили 75% акцій "Зангасу" восени 2002 у колишніх власників компанії, серед яких були колишній топ-менеджер Олега Дерипаски Віктор Бєляєв, Григорій Лучанський та інші, розповіло "Ведомостям" джерело, знайоме з цією угодою.

Джерело "Ведомостей" також повідомило виданню, що серед колишніх власників цієї компанії був і екс-партнер Дерипаски Михайло Чорний, і йому належав "великий пакет акцій".

Співрозмовник "Ведомостей" стверджує, що сума угоди з українцями склала близько $20 млн, усі розрахунки по ній повинні були завершитися до 1 січня 2006 року, але цього не сталося — була заплачена лише половина суми.

Сам Михайло Чорний в бесіді з "Ведомостями" підтвердив, що володів великим пакетом акцій "Зангасу", і що покупці не розрахувалися вчасно, заборгувавши $5 мільйонів.

Зв'язатися з Фірташем і Фішерманом через їхніх співробітників "Ведомостям" не вдалося, а в "Газпромі" і Rosukrenergo не змогли прокоментувати інформацію про угоду з акціями "Зангасу".

Але менеджер однієї з компаній Фірташа впевнений, що український підприємець виконав свої зобов'язання перед продавцями.

"Зангас" займався будівництвом і ремонтом магістральних газопроводів у Туркменії й одержував за свою роботу газ (менше 1 млрд куб. м. газу на рік), розповідає один з колишніх співробітників компанії, але чотири роки тому в колишніх власників виникли серйозні проблеми з реалізацією цього газу.

"Отут і з'явився Фірташ з партнерами і запропонував викупити "Зангас", запевняючи, що зможе вирішити ці проблеми", - пишуть "Ведомости".

Зараз газ у компанії на кордоні Туркменістану й Узбекистану купує Rosukrenergo і поставляє його в СНД і Східну Європу.

Після продажу Фірташу "Зангас" був розділений на дві компанії — австрійську і російську. Остання залишилася з боргами і збанкрутувала. А австрійська компанія одержала два контракти на будівництво газопроводів у Туркменії (на $100 млн і $116 млн), а також контракт на покупку в "Туркменгазу" 2 млрд куб. м газу по $60 за 1000 куб. м у 2005-2006 роках.

За допомогою зв'язків у Туркменії і "Газпромі" Фірташ створив бізнес, що приносить сотні мільйонів доларів. Монополія безоплатно передала Rosukrenergo у 2005 році право поставляти в Україну туркменський газ, а з 2006 р. — весь середньоазіатський газ і ще 17 млрд куб. м газу для Європи. Кредитував посередника Газпромбанк.

Як відомо, партнер Фірташа у "Зангас" Ігор Фішерман як подільник Семена Могилевича фігурує у списку людей, яких розшукує ФБР.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування