Європу і НАТО цікавить не Україна, а її нафтопроводи?

Вівторок, 30 травня 2006, 11:55

НАТО не дозволить Росії диктувати, хто повинен бути майбутнім партнером України, вважає старший науковий працівник Центру вивчення конфліктів при Академії оборони Великобританії Джеймс Шерр.

"Альянс не дозволить Росії диктувати, хто повинен бути майбутнім партнером України. Це рішення приймають самі українці", - сказав він в інтерв'ю газеті "День".

У той же час, на думку експерта, "НАТО буде робити все можливе, щоб підтримувати нормальні, позитивні і рівні відносини" з Росією.

Шерр також зазначив, що вважає реальним одержання Україною в поточному році Плану дій з набуття членства в НАТО, однак реальні терміни приєднання країни до Альянсу він не став називати.

Для цього, за словами експерта, "Україні необхідна фундаментальна трансформація".

"Союзники повинні бути впевнені, що Київ розуміє, які глибокі трансформації невоєнних секторів безпеки мають бути здійснені", - зазначив Шерр.

"Дотепер у більшості областей сектору безпеки тільки обговорюють питання реформування, замість того, щоб цим займатися", - додав він.

На думку експерта, необхідні реформування і зміна в роботі розвідки і правоохоронних органів, включаючи СБУ і МВС.

Також, за словами Шерра, негативно на відносини з НАТО може вплинути втрата Україною контролю над мережею нафто- і газопроводів.

"Якщо Україна поступиться контролем над власною мережею нафто- і газопроводів або втратить право власності над цією мережею, союзники будуть дуже стурбовані і члени ЄС також...", - заявив Шерр.

"Питання про енергетичну безпеку стає більш актуальним для всього євроатлантичного співтовариства", - додав він.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News