Іноземці в Україну не вкладають, а скуповують її?

Середа, 31 травня 2006, 10:51

Обсяг прямих іноземних інвестицій в Україну за перший квартал 2006 року зріс на 12,5%, тоді як за аналогічний період минулого року зростання було лише на рівні 2,7%.

Найбільше іноземного капіталу надійшло до Києва, Донецької та Дніпропетровської областей, повідомляє Німецька хвиля.

Однак зростання прямих іноземних інвестицій, про яке нині звітує держкомстат, "зовсім не свідчить про інвестиційний прорив в Україні".

Оскільки йдеться не про інвестиції в економіку, а про купівлю конкретних об'єктів, пояснює директор інституту приватизації, управління власністю та інвестиціями Олександр Рябченко.

На думку експерта, поки що варто говорити лише про зростання зацікавленості іноземних інвесторів і про зростання вартості українських активів, що є передумовою для реального зростання обсягу інвестицій.

Найбільше іноземних грошей було вкладено в торгівлю та металургію. За словами Рябченка, ця тенденція зберігатиметься і надалі.

Натомість потенційна інвестиційна привабливість Криму чи Закарпаття за кілька років може бути зовсім втрачена, якщо влада не вживе заходів, незважаючи на те, що вкладання грошей у туристичний бізнес є дуже перспективним, зауважує експерт.

Тим часом, за прогнозом мінекономіки, в 2006 році приріст прямих іноземних інвестицій в економіку України буде складати 4,5 мільярди доларів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування