Нова Конституція затверджує в Україні повну анархію?

Середа, 31 травня 2006, 14:26

Президент не розпустить новий парламент навіть у випадку, якщо до 25 червня не буде сформовано парламентську коаліцію.

Таку думку висловив один з лідерів Компартії Адам Мартинюк, повідомляє Ліга.

"Президенту сьогодні невигідне проведення повторних виборів, оскільки "Наша Україна" одержить на них такий же, якщо не гірший, результат, і тому нема рації наступати на ті самі граблі", - заявив він.

Мартинюк також зазначив, що не варто переживати через встановлений у Конституції термін в 30 днів, протягом якого повинна бути створена парламентська коаліція.

За його словами, у Конституції записано, що після закінчення цього терміну "президент може розпустити парламент, а може і не розпустити".

Те ж саме стосується терміну в 60 днів, визначеного для формування нового уряду, зазначив Мартинюк.

При цьому він додав, що в новій Конституції сказано, що виконуючий обов'язки уряд виконує свої обов'язки до формування нового уряду, однак не визначені конкретні терміни.

"Тобто, цей уряд може виконувати свої обов'язки ще 5 років", - зауважив він.

Крім того Мартинюк зазначив, що в Конституції не визначені чіткі терміни щодо внесення президентом на розгляд парламенту кандидатури прем'єр-міністра.

Він не виключає, що президент може не схвалити кандидатуру прем'єр-міністра, яку внесе парламентська коаліція.

За його словами, у Конституції не передбачена відповідальність президента за те, що він не внесе ту кандидатуру прем'єра, яку запропонує йому коаліція.

Також Мартинюк вважає, що в ситуації, що склалася, нереальна постановка питання про імпічмент президенту.

Він нагадав, що для ухвалення остаточного рішення про імпічмент необхідно 375 голосів депутатів, яких сьогодні у Верховній Раді немає для прийняття такого рішення.

"Сьогодні ми знаходимося в патовій ситуації, коли доля політичної реформи буде залежати тільки від президента", - заявив Мартинюк.

Також він вважає, що сьогодні президенту Конституційний суд необхідний для того, щоб порушити питання про нелегітимність внесення змін у Конституцію.

При цьому депутат зазначив, що до обрання спікера депутати не зможуть вирішити питання про призначення Конституційного суду, оскільки всі рішення ВР обов'язково підписуються головою парламенту.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування