Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Єхануров підніме ціни на газ не всім і не відразу

Середа, 31 травня 2006, 15:08

Кабмін ухвалив концептуальне рішення про застосування диференційованих тарифів на газ і електроенергію для населення.

На даний час відпрацьовується механізм, який має забезпечити обґрунтованість застосування тарифів до різних категорій споживачів, повідомив міністр палива й енергетики Іван Плачков журналістам на брифінгу.

За словами Плачкова, це може бути механізм, що буде застосовуватися відповідно до обсягу споживання або ж відповідно до забезпечення субсидіями.

"Головне, щоб підвищення тарифів не знизило рівень життя для малозабезпечених прошарків населення", - підкреслив він і додав, що основне навантаження в результаті підвищення тарифів має бути перенесене на ті категорії населення, що споживають великі обсяги газу й електроенергії.

За словами голови мінполивенерго, підвищення тарифів до економічно обґрунтованих, котре передбачено постановою уряду, вже наводить порядок у цій сфері.

Так, якщо малозабезпечені споживачі, що споживали близько 50 кубометрів газу на місяць, за ціни газу 185 грн. за тисячу кубометрів платили 8 грн., то за економічно обґрунтованої ціни в 424 грн. вони повинні були б платити близько 18 грн.

Плачков пояснив, що розрахунок робився, виходячи з економічно обґрунтованої ціни в 424 грн. за тисячу кубометрів, однак у постанові уряду зафіксована ціна 414 грн. за тисячу кубометрів газу.

Платоспроможні споживачі за старої ціни платили на місяць близько 173 грн. за газ, а за ціни 414 грн. вони будуть платити 397 грн.

"Якщо дотація за рахунок низької ціни малозабезпечених споживачів складала десь 10 гривень, то платоспроможним дотувалося біля двохсот гривень щомісяця", - сказав він.

Найближчий розгляд питання про механізм диференціації газових тарифів має відбутися в п'ятницю на нараді в прем'єра.

Плачков також повідомив, що Кабмін зобов'язав державним компаніям "Укрнафта" і Чорноморнафтогаз" продавати газ власного видобутку винятково для потреб населення.

"Газ власного видобутку, крім технічного газу і газу від загальної діяльності буде передаватися на баланс "Нафтогазу України" винятково для населення", - сказав він.

Міністр додав, що це рішення ухвалено у зв'язку з подорожчанням цін на газ для населення.

"Ми не хочемо зачепити малозабезпечені прошарки населення, тому власний видобуток потрібно поставляти населенню", - сказав Плачков.

Ліга, Українські новини

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування