З 1 ЛИПНЯ ГАЗ ПОДОРОЖЧАЄ НА 50%

Середа, 31 травня 2006, 19:45

Кабінет міністрів затвердив фінансовий план компанії "Нафтогаз України" на 2006 рік, який передбачає подорожчання газу для населення на 50 відсотків з 1 липня.

Зокрема, уряд "принципово погодився на підвищення тарифів на газ для населення з 1 липня до 414 грн. за 1 тис. кубометрів", повідомив міністр палива та енергетики Іван Плачков.

"Принципове рішення прийнято. Питання диференціації тарифів ми будемо ще обговорювати", - передає його слова УНІАН.

Міністр зазначив, що 2 червня у прем'єр-міністра Юрія Єхануров відбудеться чергова нарада щодо можливості запровадження диференційованих тарифів на газ для населення.

Зокрема, на нараді планується обговорити критерії, за якими здійснюватиметься диференціація.

За словами Плачкова, за результатами моніторингу Мінпаливенерго малозабезпечені верстви населення, які проживають у квартирах площею до 60 кв. м та мають сукупний дохід до 2 тис. грн., споживають до 50 кубометрів газу за місяць.

У той час як платоспроможні верстви населення, що мешкають у квартирах площею до 200 кв. м чи будинках площею до 300 кв. м і мають сукупний дохід до 18 тис. грн. на місяць, споживають до 1 тис. кубометрів газу на місяць.

Міністр не уточнив, яка частка у споживанні газу населенням припадає на малозабезпечені та платоспроможні верстви населення, зазначивши лише, що додаткові розрахунки будуть здійснені найближчим часом.

Як відомо, 30 березня НКРЕ підвищила тарифи на газ для населення з 1 травня на 25%.

У той же час міністр праці та соціальної політики Іван Сахань сказав, що розглядається варіант диференційованих тарифів залежно від обсягу споживання газу та рівня доходів споживачів, передає Бі-Бі-Сі.

За його словами, головним інструментом компенсацій малозабезпеченим верствам населення підняття цін на газ залишаться державні субсидії на оплату житлово-комунальних послуг.

Для цього державі доведеться витратити додатково близько 400 мільйонів гривень. Сахань стверджує, що незаможних українців зростання вартості газу не зачепить.

"Абсолютна більшість людей, які отримують грошові доходи на члена сім'ї менше, ніж прожитковий мінімум, матимуть серйозну підтримку - чи то 15%, чи 20% свого доходу платитимуть за комунальні послуги", - зазначив міністр.

"Їх узагалі не торкнеться зміна на тариф, вони платитимуть фіксовану суму", - додав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування