Тимошенко розповіла, як "Наша Україна" і Ющенко образили Мороза

Субота, 10 червня 2006, 17:11

Юлія Тимошенко заявляє, що під час переговорів у суботу "Наша Україна" висунула ультиматум для того, щоб Соцпартія відмовилась від зазіхань на посаду спікера Верховної Ради.

За її словами, представник "Нашої України" Роман Безсмертний заявив, що вони "дають Соцпартії час до 12 години понеділка, якщо СПУ не відмовиться від своїх намірів, то "Наша Україна" виходить з переговорів і починає переговори в іншому форматі".

За словами лідера БЮТ, в разі втрати місця спікера "зрозуміло, що СПУ не має в коаліції ніяких посад і впливів, хоча бере на себе всю повноту відповідальності за дії коаліціцї".

"Власне, соціалісти залишаються за межами розподілу сфер відповідальності. І тоді Олександр Мороз сказав, що вчора про все було домовлено, повністю поставлені всі крапки в переговорному процесі, і якщо такі ультиматуми, то не треба чекати 12 годин понеділка. На це Безсмертний сказав, що тоді вони зупиняють переговори", - розповіла Тимошенко.

Вона заявила, що "Наша Україна" не повинна отримати посаду спікера, оскільки інші учасники коаліції й так пішли на поступки.

"Щоб увійти до коаліції, "Наша Україна" на чолі з президентом запропонувала залишити за "Нашою Україною" право призначити без вето коаліції генпрокурора. А ви знаєте, що президент лише вносить кандидатуру, а призначає його коаліція. Наш блок і Мороз абсолютно погодилися на таку вимогу "Нашої України" на чолі з президентом", - сказала Тимошенко.

"Так саме питання було поставлено по керівнику СБУ, який призначається голосуванням коаліції за поданням президента. Ми погодились, що це має бути кандидатура президента без застосування вето. Та ж сама умова була по голові Нацбанку. Ми також сприйняли ці пропозиції. Далі мова зайшла про міністра оборони і міністра закордонних справ, яких вносить президент, але затверджує склад коаліції. Ми погодилися, що всі ці посади виведені з квот і є прерогативою "Нашої України", що порушує пропорційний розподіл", - додала Тимошенко.

"І останнє, на що нам було дуже важко погодитись – що за президентом і "Нашою Україною" залишаються посади керівників обласних і районних адміністрацій по всій Україні, які призначаються за поданням коаліційного уряду і тільки затверджуються президентом", - сказала Тимошенко.

За її словами, в такій ситуації "всім зрозуміло, що обрання Олександра Мороза спікером є компромісом, який дозволить створити коаліцію і працювати коаліції злагоджено і гармонійно".

"Але сьогодні виникла заява "Нашої України", що поступки, які зробила наша коаліція, є самим собою зрозумілим, і вони не хочуть давати місце спікера Морозу", - сказала Тимошенко.

Тимошенко підтвердила, що президент Віктор Ющенко пропонував Морозу місце секретаря Ради нацбезпеки. "Але Мороз аргументовано пояснив, що ця посада є канцелярською, і просто деякі люди зробили з неї демонічну посаду", - сказала Тимошенко.

На питання, чому ж Соцпартія вимагає для себе несуттєву, як каже Тимошенко, посаду спікера, вона відповіла: "Для Олександра Мороза це є просто ознакою поваги до їх сили".

При цьому Тимошенко сказала, що БЮТ згідний з усіма досягнутими домовленостями: "У нашого блоку немає ніяких різночитань, і ми готові поставити підпис у коаліційній угоді хоч сьогодні".

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...