Газ даватимуть або з подорожчанням, або не даватимуть взагалі?

Вівторок, 13 червня 2006, 11:47

Міністр економіки Арсеній Яценюк не вважає підвищення цін на газ результатом зимових газових угод.

"До цього так чи інакше, на жаль, прийшли б", - сказав він в ефірі "Радіо свобода".

На зауваження про колишні заяви політиків стосовно того, що підвищення цін не буде, Яценюк відповів, що в даному питанні є тільки дві альтернативи.

"Перша альтернатива – це те, що можна залишати ціну на газ тією, якою вона була, але при цьому просто не буде газу. Але є друга альтернатива – це те, що треба платити ту ціну, скільки він коштує", - заявив міністр.

При цьому він звернув увагу на те, що "в Росії ціна на газ для населення вища, ніж в Україні...".

"Чи є це правильно? Якщо в Молдові ціна на газ в 2,5 рази вища для населення, ніж в Україні... Чи це є правильно? Тобто ми транжиримо національне багатство", - сказав Яценюк.

За його словами, "абсолютною правдою є те, що ціна на газ власного видобутку є невизначена".

"Але не може бути ціна на газ власного видобутку, ціна на газ імпортований, ціна на газ ще якийсь... Мова йде про те, що це є єдиний товар, і ціна повинна бути виключно в суміші", - заявив Яценюк.

"Те, що стосується ціноутворення, то один товар не може мати п'ять цін, тому що тоді на цьому наживаються", - додав він.

Продовжуючи тему газових відносин України з Росією, Яценюк заявив, що "сьогодні переговорного процесу як такого з РФ немає".

"Тобто є якісь взаємні звинувачення, в тому числі і взаємні звинувачення з боку Росії. Більше того, ці взаємні звинувачення інколи навіть носять певний політичний характер, що є неприпустимо, адже мова йде про економічні стосунки", - зазначив міністр.

На його думку, "ключове питання повинне лежати сьогодні в площині відновлення переговорного процесу".

"Російський "Газпром" заявив про те, що найбільшою перевагою українсько-російської газової війни було те, що вони розчепили транзит і поставку газу. Але це була перемога російського "Газпрому", а не перемога України", - додав наостанок Яценюк.

Як відомо, з 1 липня очікується підвищення тарифів на газ від 78,9% до 85%. Раніше ціни були підвищені на 25% з 1 травня поточного року.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування