На російському газі Україна втратила 21 мільярд доларів

Середа, 14 червня 2006, 17:37

Втрати України внаслідок дешевого транзиту російського газу в період з 1993 по 2005 рік перевищили 21 млрд. доларів.

Про це повідомив високопоставлений представник українського уряду, передає "Інтерфакс-Україна".

Так він прокоментував заяви офіційних осіб Росії про нібито дотування російською стороною української економіки за рахунок постачань дешевого газу.

За його словами, в останні роки Україна не купувала природний газ у Росії, а одержувала його як плату за транзит до країн Європи і СНД, при цьому ціна газу встановлювалася в залежності від тарифу на його транспортування.

"У 1993-2005 роках Україна щорічно транспортувала в середньому 127 млрд. кубометрів природного газу за середньою ставкою на транзит 1,1886 дол. за 1 тис. кубометрів на 100 кілометрів, замість середньоєвропейської ставки в 2,7 дол. Внаслідок цього було втрачено майже 26 млрд. дол.", - сказав співрозмовник.

За даними джерела, ще 1,39 млрд. дол. було втрачено Україною через низьку вартість послуг по закачуванню, зберіганню та відбору газу в підземних газосховищах.

За словами представника уряду, вартість складала 4,95 дол. за 1 тис. кубометрів в Україні, у той час як у Європі вона складала 24 дол.

При цьому втрати Росії за цей же період від низьких цін на газ для українських споживачів склали 5,6 млрд. дол.

"Тобто втрати України від дешевого транзиту майже в 5 разів перевищують втрати Росії від постачань газу українським споживачам за низькими цінами і складають за період 1993-2005 року, по підрахунках, більше 21 млрд. дол.", - пояснив він.

Говорячи про твердження російської сторони щодо економічної обґрунтованості підвищення ціни на газ для України, співрозмовник підкреслив, що формули, що застосовуються в контрактах по імпорту газу, обраховуються за різними підходами, в залежності від країн призначення, і є договірними.


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування