До НАТО Україну не пускають через коаліцію?

Четвер, 15 червня 2006, 11:59

Шанси узгодити план дій щодо членства України в НАТО на самміті в Ризі в листопаді виглядають досить незначними.

Таку думку в інтерв’ю Бі-Бі-Сі висловив оглядач газети "Файненшл Таймс" Квентін Піл.

"Європейці кажуть, що спершу Україна має продемонструвати, що вона може мати дієздатний уряд, провести реформи в себе вдома перед тим, як вийти на пряму, що веде до членства в НАТО", - підкреслив Піл.

Піл також висловив думку, що всередині НАТО немає консенсусу щодо членства України, але "є ентузіазм у Вашингтоні" погодити План дій щодо членства.

Піл зауважив, що це "стовідсотково ще не ґарантує членства, хоча й робить його дуже ймовірним і дає часові рамки".

За словами Піла, французи та німці "більш обережні" в цьому питанні.

"Вони кажуть - ми не хочемо давати Україні хибні сигнали, ми не хочемо, аби Україна сприймала членство в НАТО як ключовий крок для дострокового членства в Європейському Союзі", - відзначив оглядач.

Разом з тим Піл назвав реакцію Росії щодо вступу України до НАТО "перебільшеною".

"Все вказує на те, що непоквапливість України в плані зближення з НАТО, і навіть дорога України до членства в НАТО є ще значною, довгою", - заявив оглядач газети.

"Немає справжньої одностайності всередині України, але також існує певна обережність і серед деяких членів НАТО, чи правильним було б прийняти Україну. Тому я не можу зрозуміти, чому російська Дума так боляче прореагувала на можливе членство України в НАТО", - додав він.

Піл припустив, що, якщо Росія зчинятиме ажіотаж навколо питання вступу України до НАТО, то в Європі можуть погодитись на якнайшвидше її членство в альянсі.

"Така ймовірність існує. Я гадаю, що якщо Росія буде зчиняти великий галас довкола цього питання, то в Європі буде наростати почуття: це нісенітниця, росіяни стають все більше погрозливими на адресу України і ми відтак маємо заохочувати Україну до членства в НАТО і прийняти її до лав альянсу", - заявив оглядач газети.

"Ніхто не хоче розглядати перспективу членства України в НАТО як крок анти-російський. Ціле завдання полягає в тому, аби переконати Росію, що членство України в НАТО не є чимось поганим для Росії", - додав Піл.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування