Кабмін придумав, як не дати Піскуну стати генпрокурором

Четвер, 15 червня 2006, 17:43

Достроково припинити повноваження Кабінету Міністрів можна буде шляхом прийняття резолюції недовіри або у випадку відставки прем'єра, а також у випадку погіршення стану його здоров'я або смерті.

Як повідомив міністр юстиції Сергій Головатий, це передбачено проектом закону "Про Кабінет Міністрів України", схваленому в четвер на засіданні уряду.

Також Головатий підкреслив, що, відповідно до законопроекту Верховна Рада не може за своїм розсудом звільняти окремих міністрів, оскільки вона формує колегіальний орган, передає Ліга.

За його словами, звільнити окремого міністра можна буде тільки по представленню прем'єра. До такого представлення може привести використання міністром службового становища в особистих цілях, а також допущення їм конфлікту інтересів.

Головатий підкреслив, що в законопроекті передбачено положення про те, що діяльність Кабміну "базується на принципах безперервності, колегіальності і солідарній відповідальності". Тому заява прем'єра про відставку призводить до відставки всього уряду.

Головатий також відзначив, що після прийняття закону у міністрів не буде підстав звертатися до суду у випадку їхнього звільнення для того, щоб їх поновили на посаді на основі Кодексу законів про працю України.

"Дотепер суди не розуміють різниці між політичними посадами.... і посадами, що займають люди в рамках реалізації свого права на працю, наймаючись за контрактом або йдучи на роботу за договором відповідно в державні структури, підприємницькі структури і так далі", - підкреслив міністр.

Головатий відзначив, що через це нерозуміння в судах дотепер знаходиться безліч справ про відновлення на посадах заступників міністрів, голів комітетів, голів облдержадміністрації і навіть генпрокурора.

Раніше екс-генпрокурор Святослав Піскун оскаржив своє звільнення з цієї посади в Шевченківському районному суді Києва і виграв справу. Однак 23 лютого 2006 року Апеляційний суд Києва скасував постанову Шевченківського райсуду.

19 червня касаційна скарга Піскуна буде розглядатися у Вищому адміністративного суді.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування